Skifte.Tess Edström övar på trix i aktivitetshuset Milot som en gång i tiden var en militäranläggning. Foto: Stefan Källstigen

Från pansarvagnar till trampoliner

En gång i tiden fungerade den stora hangaren som militäranläggning. Nu finns här trampoliner, air tracks och trähinder. I aktivitets­huset Milot huserar föreningen Street Mentality, som ordnar parkourläger för barn under loven. Mitt i följde med under ett lov.

  • Publicerad 18:00, 18 nov 2021

Vi vill både ha ett levande hus och utomhusyta

Trampolin. Petter Edström gillar att göra bakåtvolter. Foto: Foto: Stefan Källstigen

Åttaåriga Petter Edström började med parkour för ett och ett halvt år sedan. Han kastar sig gärna ut från den blåvita trampolinen för att testa nya trix.

– Det bästa med parkour är att få använda trampolinen och göra bakåtvolter, säger han.

Hopp. William Vincent har kört parkour i några månader. Foto: Stefan Källstigen

På lägret läggs mycket tid och fokus på övning så att trixen utförs säkert och med rätt teknik. Först visar ledaren Jesper Eriksson hur man gör en volt och vad som är viktigt att tänka på. Sedan är det dags för deltagarna att testa själva.

Sjuåriga William Vincent har kört parkour i några månader, han gillar att sporten är så mångsidig och att man får testa på så mycket olika saker. Men det finns en sak han tycker är roligast.

– Jag gillar att göra volter.

Familj. Tess Edström inspirerades av sin pappa till att börja med sporten. Foto: Stefan Källstigen

Tess Edström springer och tar sats på air tracket för att kunna hoppa över det stora klossliknade hindret.
Förutom att vara med på föreningens lovläger går tioåringen även på parkourträning en gång i veckan sedan två år tillbaka. Parkour var något som låg nära till hands för henne då det är flera i familjen som utövar det.
– Min pappa går på parkour, det var så det började, säger hon.

Foto: Stefan Källstigen

Förutom parkour finns det även andra saker att göra i huset, allt från cirkus till kampsport. Milot tillhandahar själva inte några aktiviteter utan allt är ett samarbete mellan Kulturskolan och de föreningar som huserar i lokalerna, enligt verksamhetsutvecklarna Johan Larson och Anna-Karin Åberg.

Sedan några veckor tillbaka står även den parkourbana som användes i SM utanför. Nu hoppas Johan Larsson och hans kollegor på att den och resterande uteanläggning ska nyttjas av lokalbor.

– Vi vill både ha ett levande hus och utomhusyta, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00