Skifte.Tess Edström övar på trix i aktivitetshuset Milot som en gång i tiden var en militäranläggning. Foto: Stefan Källstigen

Från pansarvagnar till trampoliner

En gång i tiden fungerade den stora hangaren som militäranläggning. Nu finns här trampoliner, air tracks och trähinder. I aktivitets­huset Milot huserar föreningen Street Mentality, som ordnar parkourläger för barn under loven. Mitt i följde med under ett lov.

  • Publicerad 18:00, 18 nov 2021

Vi vill både ha ett levande hus och utomhusyta

Trampolin. Petter Edström gillar att göra bakåtvolter. Foto: Foto: Stefan Källstigen

Åttaåriga Petter Edström började med parkour för ett och ett halvt år sedan. Han kastar sig gärna ut från den blåvita trampolinen för att testa nya trix.

– Det bästa med parkour är att få använda trampolinen och göra bakåtvolter, säger han.

Hopp. William Vincent har kört parkour i några månader. Foto: Stefan Källstigen

På lägret läggs mycket tid och fokus på övning så att trixen utförs säkert och med rätt teknik. Först visar ledaren Jesper Eriksson hur man gör en volt och vad som är viktigt att tänka på. Sedan är det dags för deltagarna att testa själva.

Sjuåriga William Vincent har kört parkour i några månader, han gillar att sporten är så mångsidig och att man får testa på så mycket olika saker. Men det finns en sak han tycker är roligast.

– Jag gillar att göra volter.

Familj. Tess Edström inspirerades av sin pappa till att börja med sporten. Foto: Stefan Källstigen

Tess Edström springer och tar sats på air tracket för att kunna hoppa över det stora klossliknade hindret.
Förutom att vara med på föreningens lovläger går tioåringen även på parkourträning en gång i veckan sedan två år tillbaka. Parkour var något som låg nära till hands för henne då det är flera i familjen som utövar det.
– Min pappa går på parkour, det var så det började, säger hon.

Foto: Stefan Källstigen

Förutom parkour finns det även andra saker att göra i huset, allt från cirkus till kampsport. Milot tillhandahar själva inte några aktiviteter utan allt är ett samarbete mellan Kulturskolan och de föreningar som huserar i lokalerna, enligt verksamhetsutvecklarna Johan Larson och Anna-Karin Åberg.

Sedan några veckor tillbaka står även den parkourbana som användes i SM utanför. Nu hoppas Johan Larsson och hans kollegor på att den och resterande uteanläggning ska nyttjas av lokalbor.

– Vi vill både ha ett levande hus och utomhusyta, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Lite sämre betyg i Sumpan i år

Nyheter Mest avgörande är föräldrarnas utbildningsnivå Tjejerna i Sumpan har bättre betyg än killarna i nian och det samma gäller barnen i friskolor kontra de i kommunala. Men störst roll verkar det spela om har föräldrar som pluggat vidare efter...torsdag 2/12 1:15

Inte många kvar i Solna och Sumpan av de som föddes 70

Nyheter Bara drygt 3 procent har blivit Solna och Sumpan trogna En gång sumpan/Solnabo, alltid sumpan/Solnabo? Knappast. De allra flesta drar. Kommunerna är i botten när det gäller invånare som bott här hela livet.onsdag 1/12 8:28

En timme i julbonanza

Nyheter Här är ställena som går all in på julen Första advent är här och många börjar pynta och fixa inför julen. Vi hälsade på två ställen där man minst sagt går all in på julen – tidigt och maxat!onsdag 1/12 8:20