I en berså bakom handlare Westerbergs affär vid järnvägsövergången satt tre herrar och spelade kort den 21 juli 1921. Det blev startskottet för Rosersbergs IK som i år firar 100 år som idrottsklubb.

Herrarna tyckte att samhället i Rosersberg behövde en idrottsförening. De själva och några kompisar älskade att spela fotboll nere på Knipvallen. De grundade då fotbollssektionen och med åren skulle fler idrotter inkluderas i RIK. Idag bedriver föreningen fortfarande fotbollsverksamhet, men också handboll finns kvar sedan 70-talet.

Flera aktiviteter

Jubileumsåret har, och kommer att uppmärksammas på olika sätt med aktiviteter och en avslutande jubileumsfest.

– På grund av den rådande pandemin har det naturligtvis varit stora utmaningar för föreningens styrelse. Beslut som ska tas om både verksamheten, firandet och många aktiviteter har fått skjutas på framtiden, säger Donald Swahn som är ordförande i klubben.

Trots att pandemin slog till förra våren har RIK lyckats ganska bra, även om 2020 var ett riktigt dåligt år verksamhetsmässigt.

Föreningen kommer däremot att genomföra RIK-dagen för alla som är intresserade att delta. Efter det bjuder de in till en jubileumsfest 13 november för föreningens medlemmar. Självklart med gällande restriktioner.

– Vårt 100-årsfirande ska inte få stå åt sidan på grund av ett virus, det är bara det att firandet måste anpassas till de förutsättningar och restriktioner vi har i nuläget, säger Donald Swahn.

Ska samla hela Rosersberg

RIK-dagen genomförs lördagen den 4 september. Då ska dessa 100 år firas tillsammans med alla boende i Rosersberg med omnejd.

Dagen kommer att vara full av aktiviteter för unga såväl som äldre. Kring idrottsplatsen byggs en liten marknad upp med hoppborgar, glass och chokladhjul, tipspromenad, försäljning av kakor och grillat, speedshooting, fotbollsskola samt klang och jubel.

Kvällen avslutas med ett ungdomsdisco i hallen.

– Läser man historieböckerna kan man notera att ”RIK-andan” alltid funnits och bidragit till att RIK är den primära fritidsverksamheten i samhället, med gemytlig gemenskap, glädje och stort socialt engagemang. Det jag i alla fall är säker på är att den fortsätter i minst 100 år till.