Under våren 2019 jublades det högt. Då vann FC Djursholm -07 Asiens största fotbollsturnering.

Sedan cupen har framgångarna blivit flera – men nu har det tagit stopp.

I höst ombildades laget till ett akademilag.

Det har lett till en infekterad konflikt där föräldrar är kritiska mot klubben. Mitt i har pratat med flera föräldrar som menar att ombildningen av laget skedde för fort och på fel sätt.

Enligt dem beslutade trän-aren i laget och ledningen i FC Djursholm, att splittra laget utan att förankra detta hos spelare och föräldrar.

– Man får inte göra så här mot så unga personer. Det är skamligt, säger en förälder.

Hamnar i kläm

Men klubben menar att man gjort vad man kan – och enligt regelboken. Mitt i konflikten finns ett gäng 14-åriga fotbollsspelare, varav flera blir bortvalda.

Ordförande i styrelsen, Olov Johnsson, menar att klubben har lyssnat på föräldrarna.

– De som inte kom med i förstalaget har erbjudits att starta ett andralag, men det fanns inte tillräckligt med intresse för att starta det, säger han.

Han säger att de inte försökt ”köra i väg” någon från klubben.

– Vi känner att vi har gett alla en chans att fortsätta spela fotboll hos oss, säger Olov Johnsson.

Sportchefen på FC Djursholm Karl Sandberg är inne på samma linje. Han kommenterar att flera spelare från 07-laget nu har lämnat för andra klubbar.

– Det är jättetråkigt. Men sen är det vanligt att man slutar eller byter klubb när man är i 15, 16-årsåldern.

Han menar att klubbens ambition varit att medla mellan olika intressen.

– Jag känner att det delvis bottnar i hur dagens föräldrar engagerar sig. De är så stress-ade och allting ska bli precis som de har tänkt sig. Sedan hamnar vi som klubb mellan två dragkrafter. Vi har försökt vara en medlande kraft.

Flera har slutat

Men enligt en annan förälder har ärendet påverkat spelarna. Risken är, menar de, att spelarna, som annars kunnat fortsätta med sporten, helt enkelt tappar suget och slutar.

– Vi är inte emot att göra en elitsatsning, utan hur man har gjort den.

Tränaren som initierade akademisatsningen medger vissa brister i genomförandet men han anser att det i grunden var rätt att splittra laget.

”Vi kunde ha gjort saker bättre i processen men beslutet att dela upp laget var rätt utifrån spelnivå och ambition i gruppen. Vi har erbjudit samtliga spelare en mycket attraktiv fotbollsmiljö, vilket hela tiden varit klubbens och min ambition som tränare”, skriver tränaren i ett mail till Mitt i.