En konflikt har uppstått i ungdomsfotbollen i Danderyd efter att ett framgångsrikt fotbollslag i Djursholm FC splittras.

En typisk konflikt som kan leda till att fler unga väljer bort fotboll, kommenterar Björn Eriksson på Stockholms fotbollsförbund (STFF).

– Det är alltid synd att fotbollsspelare slutar. Vi vet att det här är en process som gör att många väljer att sluta tidigare.

STFF är klubbarna i länets distriktsförbund administrerar tävlingar för klubbarna i Stockholm. Tävlingschef Björn Eriksson berättar att de jobbar vägledande mot klubbarna kring hur de ska arbeta med elitsatsningar.

Hur ser era regler ut kring akademilag?

– Vår rekommendation för att bilda så kallade förstalag är kring åldern 15 år. Men sedan finns det också nivåindelningar och individanpassningar, och det kan vara i 13 till 14-årsåldern.

Han menar att de är tydliga mot yngre barn att de ska behandlas lika.

– Sedan någonstans, när man närmar sig 15 år, så börjar man delas in mer och de som vill satsas tar det beslutet. Då är det mer rimligt att dela upp i första- och andralag.

När uppdelningen bland spelarna görs, då alltså vissa spelare bedöms inte vara lika bra som andra, så ska det ske på ett snyggt sätt – menar han.

– Alla ska få mycket speltid ändå. Om du är nybörjare, 15 år gammal, då förväntar vi oss att man tar emot den spelaren. Inte att man hamnar i ett förstalag, men att du tas emot bra av klubben.

Är det vanligt att det uppstår konflikter?

– Ja, det är det. Men många undviker också att göra en sån här uppdelning eftersom det kan få många att sluta spela fotboll.

Björn Eriksson berättar att akademilaget blivit allt vanligare på senare år. Och att det är samma inom tjej– som pojkfotbollen. Han påpekar att både föräldrar och klubb bär ett ansvar för att de ska gå bra till.

– Det kan gå att bilda sådana här lag konfliktlöst om man ser till allas bästa, säger han.