Sedan många år är Brommas bussterminal för trång för resenärer och bussar.

I tidigare länsplaner från 2014 och 2018, under länsstyrelsens regi, fanns öronmärkta pengar från länsstyrelsen för ombyggnad av bussterminalen. Men det hängde på att även Stockholms stad var med och betalade.

2018 avsatte länsstyrelsen exempelvis 71 miljoner kronor för Brommaplan. Ombyggnaderna beräknades dock kosta betydligt mer, 154 miljoner. Tanken var att Stockholms stad skulle gå in med resterande pengar.

Region Stockholm som tagit över länsstyrelsens ansvar har i nya länsplanen inte längre öronmärkt pengar för Brommaplan, något Mitt i skrev om redan i februari.

Nu avsätts 415 miljoner kronor till flera knutpunkter, utan inbördes prioritering, bland annat till Brommaplan.

Att Brommaplan inte längre har öronmärkta pengar beror enligt regionrådet Gustav Hemming (C) på att regionen och Stockholms stad, som måste vara med och betala för kalaset, inte är överens om hur terminalen ska byggas om.

"Orealistisk"

– Den skissartade idé som är föreslagen i den tidigare länsplanen är helt orealistisk för den prislapp som länsstyrelsen tidigare beslutat om att avsätta, och det saknas en överenskommelse mellan regionen och staden om vad som ska byggas, sade Hemming till Mitt i i februari.

Efter valet i september styr en ny rödgrön majoritet i regionen där Gustav Hemming är ett av regionråden. Enligt sin presstjänst bollar Hemming fortsatt över ansvaret på det låsta läget på Stockholms stad.

Ny majoritet

I Stockholms stadshus sitter en ny rödgrön majoritet.

Lars Strömgren (MP) är nytt trafikborgarråd. Han är för sin del inte beredd att uttala sig om huruvida Stockholms stad är beredd att gå in med pengar utan hänvisar till den nya budget majoriteten klubbat.

– Det som står i budgettexten är att exploateringsnämnden ska ta ett helhetsansvar för det här. Ansvaret ligger delvis även på trafiknämnden och stadsbyggnadsnämnden. Stockholms stad kommer att bidra genom att stötta regionen i planeringsarbetet.

Kommer staden att vara med och betala?

– Jag kan inte svara på den frågan. Eftersom vi är måna om att ombyggnaderna blir av är det inte omöjligt att det blir en fråga för förhandling.

I den nya rödgröna budgeten finns beslutat om en ny trafikstudie av terminalområdet på Brommaplan. Majoriteten uttalar också att den vill verka för att regionen ska bygga en ny bussterminal vid  Brommaplan.

Ombyggnad. Ett förslag har varit att däcka över Brommaplans bussterminal.

Ombyggnad. Ett förslag har varit att däcka över Brommaplans bussterminal.

Stefan Källstigen