Under torsdagen den 24 augusti meddelande Åklagarmyndigheten att den person som hittades död i Hällkana friluftsområde i Upplands-Bro den 18 augusti är den 14-årige pojken som varit försvunnen från ett familjehem i Nyköping sedan en tid.

Åklagarmyndigheten bekräftar

Åklagaren Hanna Cardell misstänker att pojken mördats. Detta kommunicerades via ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten redan den 14 augusti, då pojken fortfarande var försvunnen. Där framgick också att pojkens pappa fått ett målsägandebiträde utsedd av Södertörns tingsrätt.

Nu har alltså 14-åringen hittats och åklagaren bekräftar att det rör sig om den försvunne pojken.

Ny rubricering för misstänkt

En 15-årig pojke sitter sedan den 10 augusti häktad misstänkt för medhjälp till människorov i fallet som berör pojken som nu hittats i Hällkana. Pojken väntas omhäktas under torsdagen den 24 augusti, nu med en förändrad brottsrubricering: medhjälp till mord. Hans advokat har till Expressen tidigare uppgett hans klient nekar till brott.

– Det har framkommit omständigheter i ärendet som gör att misstanken nu är medhjälp till mord. Vilka omständigheter det är kan jag inte gå in på, säger senior åklagare Hanna Cardell, i en kommentar.

Hanna Cardell utreder sedan tidigare ett misstänkt mord på en annan 14-årig pojke som hittades i Nynäshamn den 29 juli. En del av utredningen som pågår består av att ta reda på om det finns en koppling mellan dessa två händelser i Upplands-Bro och i Nynäshamn. En annan del är att utreda eventuella gängkopplingar.

Inga fler personer är gripna i ärendet.

Död man hittades i friluftsområde

Under fredagen den 18 augusti så larmades polisen till en plats i anslutning till Hällkana friluftsområde i Upplands-Bro kommun. Allmänheten hade hittat en död kropp. En förundersökning om mord har inletts.

Allmänheten hade hittat en avliden person på en plats i anslutning till Hällkana friluftsområde under fredagen den 18 augusti. Polisens tekniker genomförde timmarna efter en undersökning av platsen. Då man inte kunde fastställa hur personen avlidit valde polisen att inleda en förundersökning om misstänkt mord.

Utreds inte lokalt

Upplands-Bros kommunpolis Magnus Nilsson berättade under måndagen den 21 augusti att utredningen inte ligger på polisområde nord, där Upplands-Bro ingår, men att hans kollegor utförde initiala åtgärder i samband med larmet.

Magnus Nilsson, kommunpolis, Upplands-Bro

Magnus Nilsson, kommunpolis, Upplands-Bro

Mikael Andersson

– Det första är att kontrollera om uppgifterna som kommit in stämmer. Är det oklara omständigheter så inleder vi alltid förundersökning om misstänkt mord, säger Magnus Nilsson.

Ej identifierad

Polisen hade under måndagen ännu inte identifierat vem det är som hittades i Hällkana. Man var med hänsyn till utredningen sparsam med detaljer.

– Det är en man. Det kan jag säga. Hos oss internt så sker nu ett intensivt arbete att försöka lösa detta, och det finns säkerligen teorier vem det här kan vara, men jag tror inte att det ännu är helt fastställt, säger Magnus Nilsson.

Det är en man, det kan jag säga

Larmet kom till polisen vid 13-tiden i fredags den 18 augusti.

Larmet kom till polisen vid 13-tiden i fredags den 18 augusti.

Mostphotos

Död man hittades i friluftsområde

Hittades norr om Stockholm – ännu ej identifierad