Det började med ett bråk inne på en restaurang vid Hornsbergs strand i januari. Den nu dömde mannen hotade en man i personalen, pressade honom på pengar och sköt ett skott i luften med en revolver utanför krogen.

Mannen, som är i 40-årsåldern och turkisk medborgare, döms för grov utpressning, grovt vapenbrott och grovt försök till finansiering av terrorism. Påföljden blir fängelse i 4 år och 6 månader, samt utvisning. Han ska även betala skadestånd på 32 800 kronor.

– Jag är så klart nöjd med utgången eftersom tingsrätten gått på min linje, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Greps i Bandhagen

Veckan efter skottlossningen häktades mannen i sin frånvaro. Han greps en tid senare i en lägenhet i Bandhagen.

Under utredningen misstänkte åklagaren att mannen agerat för organisationen Kurdistans Arbetarpartis (PKK) räkning. PKK är i dag terrorstämplat av bland annat EU, Nato och Sverige.

– PKK är att bedöma som en terroristorganisation med bakgrund till det våld de använt historiskt och de attacker de utfört. Vi har kunnat visa på att PKK delvis finansierar delar av sin verksamhet med indrivning, bland annat mot den kurdiska diasporan. Det här pågår i flera länder och data från Europol visar att det är helt uppenbart att PKK bedriver den här verksamheten, säger Ihrman.

Hans Ihrman, vice chefsåklagare, åtalade och fällde även Rakhmat Akilov för terrordådet på Drottninggatan.

Hans Ihrman, vice chefsåklagare, åtalade och fällde även Rakhmat Akilov för terrordådet på Drottninggatan.

Christian Lärk

Unikt åtal

Det är för första gången en person i Sverige åtalats för att ha försökt finansiera just PKK. Mannen har själv nekat till brottet men erkände vapenbrott av normalgraden. Mannens advokat har tidigare menat att mannen riskerar tortyr om han utvisas.

– Det är alltjämt så. Migrationsverket har bekräftat den här bilden, säger advokat Ilhan Aydin.

Mannen har redan bestämt sig för att överklaga domen.

– Min klient är naturligtvis besviken över utgången. Jag delar inte rättens syn på delarna om försök till grov utpressning och terrorfinansiering. Min uppfattning är att den inte håller de höga beviskrav vi har och att man inte har tagit tillräcklig hänsyn till hans förklaringar.

Vad tänker du om att domen sammanfaller med Turkiets påtryckningar för ett svenskt Natomedlemskap?

– Jag har inget belägg för att det skulle finnas ett samband mellan Natoprocessen och målet. Det avhandlas samtidigt och jag förstår att många drar den kopplingen. 

Säpo spanade

Säkerhetspolisen spanade på mannen redan innan skottlossningen. Utredningen bygger bland annat på uppgifter från både tysk (BKA) och fransk säkerhetstjänst (DGSI), spaning och uppgifter från mannens telefon och sociala medier. I december 2022 sågs han flera gånger tillsammans med en högt uppsatt ledare i PKK.

Hans Ihrman avfärdar det skulle finnas något samband mellan Natomedlemskapet och domen.

– Det är en absurd tanke. Det som initierat hela brottsutredningen är inget strategiskt val jag och Säpo gjort, det är en reaktion på en händelse som inträffat på Kungsholmen. Hade den inträffat för tre år sen hade vi agerat på likadant då med.