Skottlossningen började med ett bråk inne på en restaurang vid Hornsbergs strand i januari. Enligt åtalet hotade den nu åtalade mannen en man i personalen, när han sedan lämnade krogen ska han ha skjutit med pistol i luften flera gånger.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman har nu väckt åtal mot den man i 40-årsåldern som är misstänkt för försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och försök till finansiering av terrorism.

– Man började analysera muntliga uppgifter om att det inte bara var en utpressningssituation med vapen, utan att det gjordes uttalanden om att betalningen skulle gå till PKK. Då tillkom bedömningen att det kunde röra sig om ett terrorfinansieringsärende, säger han.

Hans Ihrman väckte i dag åtal mot mannen som misstänks efter skotten i Hornsberg.

Hans Ihrman väckte i dag åtal mot mannen som misstänks efter skotten i Hornsberg.

Christian Lärk

Mannen häktades i sin frånvaro redan veckan efter skottlossningen. Utredningen ger enligt åklagaren stöd för misstankarna att mannen agerat för organisationen Kurdistans Arbetarpartis (PKK) räkning. PKK är i dag terrorstämplat av bland annat EU, Nato och Sverige.

Vad skulle pengarna användas till, menar du?

– Då får man titta på hur den här organisationen använder sina pengar. Det är en väl dokumenterad organisation där det finns ett stort antal våldsdåd. Så det är uppenbart att pengarna riskerade att användas till terrorbrott.

Säpo spanade redan

Den åtalade mannen är turkisk medborgare i 40-årsåldern, men ska ha bott i Sverige i några år. Säpo spanade på mannen redan före skottlossningen i Hornsberg, enligt Hans Ihrman.

Hur kan han kopplas till PKK enligt utredningen?

– Det är de sammanhang han har befunnit sig i Sverige. De personer han har varit i kontakt med och vad de har kunnat knytas till för delar av verksamheten. Det ger stöd i att han har agerat för PKK.

Varför den misstänte ska ha utpressat just mannen på restaurangen i Hornsberg vill inte Hans Ihrman gå in på.

– Det finns en mängd teorier, men de kan jag inte gå in på närmare nu. Vi får se hur han själv utvecklar det under huvudförhandlingen.

Förnekar bestämt

Den misstänktes försvarsadvokat Ilhan Aydin berättar att mannen förnekar försök till grov utpressning, och bestämt förnekar att han ska ha försökt att finansiera terrorbrott.

– Men han erkänner vapenbrott av normalgraden. Han kommer att lämna sin berättelse under rättegången.