Ekerö borde ha ordningsvakter på plats i centrala områden av kommunen. Det menar Moderaterna som lagt fram förslaget till kommunstyrelsen.

I och med den lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet så får ordningsvakter nu användas som ett komplement till polisen.

Och eftersom deras befogenheter skiljer sig från de som väktare har, som patrullerar kommunen i dag, skulle det öka tryggheten, menar oppositionsrådet Johan Elfver (M),

– Väktare har samma möjligheter att kunna hålla kvar en person som du och jag, men för att ha befogenheter att gripa och omhänderta personer behövs en ordningsvakt, säger han.

Ordningsvakter behövs i Ekerö, menar Johan Elfver (M).

Ordningsvakter behövs i Ekerö, menar Johan Elfver (M).

Linda Blanckert

Beslutet om ordningsvakter får anlitas fattas av polisen. Kommunen har ansökt tidigare men då nekats. Situationen är annorlunda nu, bland annat på grund av gängkriminaliteten i Stockholm och att kommunen blir större, menar Elfver.

– Polisen har tidigare sagt att det begås för lite brott för att ha ordningsvakter härute, men vi tänker för framtiden. Ekerö växer och då ökar också risken för brott. Vi vill vara förberedda och då räcker det inte med väktare. 

Vill utreda kostnaden

Moderaternas förslag till kommunstyrelsen är att förvaltningen nu ska utreda vad det skulle kosta att placera ut ordningsvakter på olika centrala platser i kommunen. Ordningsvakterna skulle i så fall ha befogenheter inom tydligt avgränsade platser, som till exempel Träkvista, Ekerö och Stenhamra.

Och billigt lär det inte bli. En ordningsvakt som Mitt i har pratat med hävdar att han kostar runt 500–600 kronor i timmen, och på det ligger bilkostnaden och försäkringar.

Kan inte den kostnaden läggas på andra trygghetsfrämjande saker, som till exempel fler fältassistenter? 

– Den bedömningen vill vi att tjänstemännen ska få göra, vad det skulle kosta och ställa det i relation till andra insatser. Vi vill väcka frågan men hur det ska göras, det får en utredning visa.

"Varken bu eller bä"

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S) har ännu ingen klar åsikt i frågan kring ordningsvakter.

– Jag kan inte säga varken bu eller bä i det här skedet. Vi får sätta oss i styret och diskutera det, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S) är osäker på om en ansökan om ordningsvakter i Ekerö kommun skulle godkännas av polisen.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S) är osäker på om en ansökan om ordningsvakter i Ekerö kommun skulle godkännas av polisen.

Charlotte Rückl/Ekerö kommun

Men hon är osäker på om en ansökan skulle godkännas.

– Ekerö kommun är en av Sveriges tryggaste kommuner så jag är osäker på hur behovet faktiskt ser ut. Men de kan eventuellt användas på andra sätt också. Vi har som sagt inte hunnit diskutera frågan ännu.