Planen är att anlägga bastrun vid Lugnets terrass, vid den norra bryggans spets.

– Det är ett fint område där det inte finns möjlighet till den här typen av upplevelser. Jag tror att den skulle passa väl in, säger Mathias Leveborn från Stockholm Sauna.

För ett år sedan öppnade de en bastu i Vinterviken. På 40 minuter var medlemskvoten på 1 300 personer fylld. Runt 10 000 personer står i kö.

Det visar på att efterfrågan på bastur är stor, menar Mathias Leveborn.

– Det är ett unikt sätt att möta andra utan alkohol eller krav på konsumtion. Bastur skapar en varm mötesplats, och det tillgängliggör vårt fantastiska vatten vi har i Stockholm. Det vill vi skapa också i Hammarby sjöstad.

Mathias Leveborn och Edward Beskow från Stockholm Sauna ligger bakom förslaget.

Mathias Leveborn och Edward Beskow från Stockholm Sauna ligger bakom förslaget.

Axel Granlund

Grannar ska få tycka till

I december var bygglovet uppe för beslut i stadsbyggnadsnämnden. Tjänstemännen yrkade på avslag eftersom förslaget strider mot detajlplanen. Politikerna valde dock att ge planerna en chans.

– Bastubad är uppskattat av många stockholmare och för att ge förutsättningar att bevilja bygglovet återremitterade vi ärendet och skickade det på ett så kallat grannhörande, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

Efter att grannar fått tycka till ska ärendet upp för beslut i nämnden i vår.

Samtidigt råder badförbud i stora delar av Hammarby sjöstad eftersom det klassas som hamnområde. Bad i Hammarby sjö avråds även eftersom vattnet har hög nivå av förorening. Stadsbyggnadensnämnden gör dock bara en bedömning om bygglovet går att bevilja eller inte.

– För att faktiskt sätta upp en bastu eller annan byggnad behövs bland annat lov eller avtal med markägaren, samt i det här fallet möjlighet att tillåta bad om detta blir aktuellt, säger Jan Valeskog.

Runt 10 000 personer står i kö till klubben som driver bastun i Vinterviken.

Runt 10 000 personer står i kö till klubben som driver bastun i Vinterviken.

Stockholm sauna