Goda språkkunskaper är viktigt för att man ska kunna göra ett bra jobb i inom förskolan och äldreomsorgen. Men att sätta av tid för utbildning är ofta svårt i praktiken.

– Man har sett att personalen inte kommer iväg, och då måste vi göra det på något annat sätt. Därför har vi tagit ett initiativ lokalt, säger Andrea Hedin (M), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd.

Från och med juni 2021 och ett år framöver har Östermalms stadsdelsförvaltning tagit in en en egen lärare i SFI – svenska för invandrare – som kommer att arbeta på plats ute i verksamheterna: 75 procent av tiden inom äldreomsorgen och resterande 25 procent inom förskolan.

– Genom att ha SFI-läraren på plats i verksamheterna behöver inga vikarier tas in för att personalen ska iväg på utbildning och SFI-läraren kan arbeta situationsanpassat och med individuella behov från vecka till vecka, säger Andrea Hedin.

Ska vässa stadens äldreomsorg

Satsningen på en egen SFI-lärare är en del av ett pilotprojekt där Östermalms stadsdelsförvaltning fått i uppdrag att utveckla stadens äldreomsorg tillsammans med Enskede-Årsta stadsdelsförvaltning.

Där ingår, som Mitt i Östermalm tidigare berättat, även olika digitala lösningar. Bland annat ska mattor som känner av om boende går upp placeras vid sängen och med smarta sängar ska sömnen registreras för att se om de boende sover oroligt.