Anna är 22 och bor i Nacka. Fabian är 28 och bor i Huddinge. Nu står de lite pirriga bredvid varandra i glasskön en solig eftermiddag i Tantolunden, Södermalm.

För en timme sedan möttes de för första gången. Båda är rutinerade Tinderanvändare. Utan dejtingappen hade de troligen inte träffats.

– Vi hade inte sprungit på varandra i trapphuset direkt. Det är klart att Tinder gör att man träffar fler människor utanför sin egen bubbla. Och det gör dejtandet mycket roligare, säger Anna.

Olika bakgrund

Undersökningar i USA har visat att dejtingappar inte bara ökar människors kontaktytor generellt. De kan också bidra till att minska den etniska segregationen, enligt en studie från Stanford baserad på 3 400 intervjuer med vuxna i parförhållanden.

Bland par som hade träffats online var det 50 procent vanligare att parterna hade olika etnisk bakgrund, jämfört med par som träffats offline.

Andra studier har visat samma tendens.

– Dejtingappar ger dig en så mycket större exponering, jämfört med de kontakter du har på jobbet eller genom vänner, säger Philip Jonzon Jarl, en av grundarna till den alternativa dejtingappen Relate Date.

Online-dejting har de senaste åren tagit över som det vanligaste sättet att träffa en partner, berättar han.

– Det är ett jätteskifte i sig. Och definitivt ett av de få sätten som finns idag att träffa varann utanför den egna bubblan.

Starkare känsla

Samtidigt framhåller han att stora appar som Tinder har algoritmer som prioriterar den som bor närmast geografiskt, vilket kan motverka otippade matchningar.

– Enligt vissa studier kan geografisk närhet ge en starkare känsla av kontakt. Och det finns appar som bara kopplar ihop dig med personer som du har korsat spår med, säger Philip Jonzon Jarl.

Hans eget företag vill erbjuda ett alternativ som ökar chansen för matchning över de geografiska gränserna inom stan.

– Det är medvetet gjort. Om du bor på Östermalm ska du inte bara få träffar på Östermalm. Snarare lägger vi vikt vid gemensamma värderingar. Hela vår tes är att vi vill utmana ytligheten och komma bortanför det som man blir först bedömd för.

Bakom det ytliga

Matchningar som bygger på värderingar har också större chans att bli långvariga, framhåller Philip Jonzon Jarl.

– Min övertygelse är att det ger större förutsättningar för människor med olika bakgrund att mötas när man ser människan bakom det ytliga, säger han.

Systrarna Defne och Dilara Balkanli från Upplands Väsby, 23 och 21 år, solar sig i folkvimlet på strandpromenaden vid Hornsbergs strand. Båda har testat Tinder men hittills nöjt sig med att chatta.

Utökade kretsar

– Det är vanligt att folk träffar folk från helt andra delar av stan på det sättet. Det är roligt att kunna träffa nya människor. Om man dejtar någon kan man lära känna hans kompisar också och då utökar man sina kretsar, säger Defne.

En bit bort på Hornsbergs strand, mellan två kompisar, sitter en 30-årig kille från Västra Skogen.

– Jag tror 100 procent att Tinder minskar klyftorna inom Stockholm. Människor från olika kulturer möts. Och genom dejting så kommer du längre än du gör på jobbet, säger han.

Fredrik Sisohore, 42, har just avslutat ett träningspass på utegymmet i Tanto. Han använder aldrig Tinder, säger han.

Ansikte mot ansikte

– Det är mycket roligare att träffa folk ansikte mot ansikte, såhär ute på stan. Man får en annan känsla för kroppsspråket då, säger han.

Men Anna och Fabian, det dejtande paret i glasskön, tycker att Tinder fungerar bra.

– Om man letar efter en sak så hittar man oftast det. Letar man efter något annat hittar man det också, säger Anna.