Vaccineringen kom igång i slutet av förra året. Först ut var boende på äldreboenden och personer med hemtjänst. Nu betas andra äldre i befolkningen av i takt med tillgången på vaccinet. Åkermyntans vårdcentral drog igång i mitten av mars och nu har vårdcentralen fått låna Hässelby villastads församlingshem.

– Vanligtvis brukar jag vara här på sopplunch, säger Hässelbybon Ann-Christine som får sitt namn uppropat först av alla när Mitt i träffar henne utanför lokalerna.

Ett känsligt arbete

De här gångerna är det dock ingen mat som tillreds i församlingshemmets kök. I stället blandas vaccindoser till i ett precisionsarbete som verksamhetschefen Mitra Iranmahd efter några missöden tagit kommandot över. Hon har tidigare varit distriktssjuksköterska.

– Det var jättenervöst första gångerna. Vi har förstört några doser, säger hon.

I alla fall Pfizer är en känslig historia. Vaccinet ska skakas tio gånger och blandas sedan med natriumklorid. Efter två timmar ligger drygt 100 sprutor redo. Veckan efter väntar ännu fler vaccineringar eftersom Astra fått klartecken för äldre.

– Jag har jobbat i två timmar med detta. Det betyder att vi nu har tre och en halv timme på oss att ge den första preparerade sprutan. Det är bra att folk vet att det är ett stort jobb och mycket personal som går åt, säger Mitra.

"Folk är glada"

Vid 13.30 släpps dagens första 80-plussare in. Samtliga ska få sin första dos. Och enligt de nya direktiven nästa dos om sex veckor. Ungefär i samma veva kilar Mitra Iranmahd tillbaka till vårdcentralen. I ena änden av församlingshemmets stora sal jobbar därefter fyra vaccinatörer med att ge sprutor bakom skärmar. Utöver det en dörrvakt och en receptionist.

– Man ser att folk är glada nu när de ska få vaccin, säger vaccinatören Sudabeh Ranji.

Över resten av salsgolvet står stolar utspridda. Här ska de som fått vaccin sitta i 15 minuter utifall kroppen reagerar akut.

– Vi är så tacksamma för att vi får låna lokalerna av kyrkan. Det här tar väldigt mycket rum och dessutom slipper de som kommer vistas i väntrum bland andra som söker vård hos vårdcentralen, säger Mitra Iranmahd.

"Det har varit ett jäkla år"

En av personerna som slagit sig ned för observation är Hässelbybon Lars Hamberg. I början av maj ska han få sin andra dos.

– Snart kan man kan börja träffa lite folk igen. Det har varit ett jäkla år det här rent ut sagt. Jag har varit försiktig. Men jag tycker många inte verkar bry sig så mycket. Själv har jag handlat på reserverade tider tidigt på morgnarna en gång i veckan och då varit inne kanske max tio minuter, säger han.

Personalen berättar att telefontrycket stundtals varit väldigt högt. Därför vill man understryka att kallelse kommer med brev på posten, sedan väntar telefonsamtal, och slutligen ett sms för de som vill bli vaccinerade.

– Ingen blir bortglömd. Och det går inte att välja mellan exempelvis Astra och Pfizer. Tackar du nej avsäger du dig din plats i kön och får vänta tills massvaccinationen sätter igång, säger administratören Oscar Hjertqvist.