Positiva. Alexis Dawson och Isak Bergman, som går i sexan på Hässelby villastads skola, tycker att det vore bra om skolan kan använda församlingshemmet. Foto: Claudio Britos

Församlingshem kan bli skollokal

Hässelby villastad behöver fler skolplatser. Nu tittar staden på om Svenska kyrkans församlingshem kan bli en passande lokal för Hässelby villastads skola. Men det finns fler som vill köpa byggnaden.

  • Publicerad 15:30, 16 okt 2020

Den 4 november tar kyrkofullmäktige det slutgiltiga beslutet om att sälja församlingshemmet som hör till Hässelby villastads kyrka.

Men redan nu finns intressenter som vill köpa byggnaden, som i dag bland annat används som allmän deltidsförskola.

– Vi har ett uppskattat värde och preliminära bud, säger Arne Genschou (Borgerligt alternativ), ordförande för Hässelby församlings kyrkoråd.

Plan. Arne Genschou, kyrkorådets ordförande, berättar att församlingen ska samarbeta med Equmeniakyrkan på andra sidan backen när Hässelby församlings kyrkor ska renoveras. Foto: Claudio Britos

En av de köpsugna är Stockholms stad, som just nu tittar på möjligheten att anpassa byggnaden till skolverksamhet, i stället för att bygga ut Hässelby villastads skola. Det framgår i ett interpellationssvar som skolborgarrådet Isabel Smedberg Palmqvist (L) har skrivit.

Fler skolplatser behövs

Fler bostäder ska byggas i stadsdelen och då behövs fler skolplatser, men först om flera år. Innan dess behövs dock evakueringslokaler när hus D, ursprungsskolan från 1912, ska få ny ventilation.

– Vi har varit i kontakt med Sisab. Byggnaden ligger ju väldigt nära skolan, säger Arne Genschou.

Mitt i träffar sjätteklassarna Alexis Dawson och Isak Bergman vid kyrkan, bara ett stenkast från deras skola. De tycker att det vore en bra idé att låta församlingshemmet bli en del av skolan.

– Det är ganska lite klassrum nu och ibland känns det som att alla elever inte får plats, säger Alexis Dawson.

– Skolan håller på att göras om och det skulle vara bra om man kunde vara där också, säger Isak Bergman.

Skolan renoveras just nu

I juni i år blev renoveringen av Hässelby villastads B-hus klar. Huset har bland annat fått ny ventilation, nya fönster och ommålning invändigt.

Även det gamla tandläkarmottagningen vid skolan har blivit klassrum.

Nu renoveras A-huset. Armaturer, radiatorer och fönster byts ut. Rummen ska också målas om. Upprustningen pågår hela läsåret 2020/2021.

Därefter ska skolan undersöka vad som behöver rustas upp i ursprungsbyggnaden från 1912.

Visa merVisa mindre

Hässelby villastads rektor Åsa Killander är än så länge inte involverad i planerna.

– Men jag vet ju exakt hur huset ser ut och tycker att det skulle vara jättespännande att titta vidare på om det skulle kunna tillhöra oss, säger hon.

I dag har skolan ingen aula.

– Det jag har sett är jättepassande, speciellt den stora salen.

Dyra renoveringar

Första gången Mitt i skrev om planerna på försäljningen av församlingshemmet var i februari i år.

Mångmiljonsmäll – nu tvingas kyrkan sälja församlingshemmet

Då hade en utredning visat att Hässelby församling måste satsa 86 miljoner kronor på att renovera Hässelby strands kyrka, Hässelby villastads kyrka och församlingshuset de kommande åren. Bufferten på 61 miljoner kronor räcker inte.

– Om vi säljer församlingshemmet får vi en intäkt och blir samtidigt av med 17 miljoner kronor i underhållsskulder för byggnaden, säger Arne Genschou.

Till salu. Den 4 november tas det formella beslutet om att sälja Hässelby villastads kyrkas församlingshem. Foto: Claudio Britos

Flera renoveringar

Församlingshemmet säljs för att finansiera renoveringar av Hässelby strands kyrka och Hässelby villastads kyrka.

Renoveringen av Hässelby strands kyrka ska projekteras nästa år.

Upprustningen sker 2022.

Bland annat rustas ventilation och el. Hälsofarliga ämnen, som bland annat finns i fönsterisoleringen i Hässelby strands kyrka, ska också bort.

I nästa steg ska Hässelby villastads kyrka renoveras, men det dröjer flera år.

Budgeten för de båda upprustningarna är nästan 70 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre