Den 4 november tar kyrkofullmäktige det slutgiltiga beslutet om att sälja församlingshemmet som hör till Hässelby villastads kyrka.

Men redan nu finns intressenter som vill köpa byggnaden, som i dag bland annat används som allmän deltidsförskola.

– Vi har ett uppskattat värde och preliminära bud, säger Arne Genschou (Borgerligt alternativ), ordförande för Hässelby församlings kyrkoråd.

En av de köpsugna är Stockholms stad, som just nu tittar på möjligheten att anpassa byggnaden till skolverksamhet, i stället för att bygga ut Hässelby villastads skola. Det framgår i ett interpellationssvar som skolborgarrådet Isabel Smedberg Palmqvist (L) har skrivit.

Fler skolplatser behövs

Fler bostäder ska byggas i stadsdelen och då behövs fler skolplatser, men först om flera år. Innan dess behövs dock evakueringslokaler när hus D, ursprungsskolan från 1912, ska få ny ventilation.

– Vi har varit i kontakt med Sisab. Byggnaden ligger ju väldigt nära skolan, säger Arne Genschou.

Mitt i träffar sjätteklassarna Alexis Dawson och Isak Bergman vid kyrkan, bara ett stenkast från deras skola. De tycker att det vore en bra idé att låta församlingshemmet bli en del av skolan.

– Det är ganska lite klassrum nu och ibland känns det som att alla elever inte får plats, säger Alexis Dawson.

– Skolan håller på att göras om och det skulle vara bra om man kunde vara där också, säger Isak Bergman.

Hässelby villastads rektor Åsa Killander är än så länge inte involverad i planerna.

– Men jag vet ju exakt hur huset ser ut och tycker att det skulle vara jättespännande att titta vidare på om det skulle kunna tillhöra oss, säger hon.

I dag har skolan ingen aula.

– Det jag har sett är jättepassande, speciellt den stora salen.

Dyra renoveringar

Första gången Mitt i skrev om planerna på försäljningen av församlingshemmet var i februari i år.

https://www.mitti.se/nyheter/mangmiljonsmall-nu-tvingas-kyrkan-salja-forsamlingshemmet/lmtbu!7984701/

Då hade en utredning visat att Hässelby församling måste satsa 86 miljoner kronor på att renovera Hässelby strands kyrka, Hässelby villastads kyrka och församlingshuset de kommande åren. Bufferten på 61 miljoner kronor räcker inte.

– Om vi säljer församlingshemmet får vi en intäkt och blir samtidigt av med 17 miljoner kronor i underhållsskulder för byggnaden, säger Arne Genschou.