Inhägnad. Vid hål 5 och 6 har golfklubben upprättat en inhägnad så att andmamman får lugn och ro med sina ägg, berättar Andreas Wahlberg på klubben. Foto: Privat.

Förlossningsklinik för änder på golfbanan

Snart kommer det bli mer spring på golfbanan i Kevinge. Andparet som bosatt sig vid hål fyra ruvar för fullt och golfklubben gör sitt för att familjen ska få lite välförtjänt andrum.

  • Publicerad 11:00, 11 jun 2021

Har blivit lite av en förlossningsklinik mellan hål fem och sex

Sedan ett antal år tillbaka har ett par änder bott vid dammen hål nummer fyra på golfbanan i Kevinge. Förra veckan uppmärksammades att paret väntar tillökning.

Det började med att en medarbetare på klubben var ute och trimmade gräset vid hålen. Då såg han att andmamman låg ruvade på något.

När gräsklipparen kom nära flyttade hon på sig.

– Han noterade att hon hade lagt massor av ägg och gjort ett litet tillfälligt bo där i roughen, säger Andreas Wahlberg som är banansvarig.

Förlossningsklinik

Golfklubbens medarbetare höll ett möte om änderna och kom fram till att hjälpa familjen - ge dem lite andrum. En skylt sattes upp med texten: "Våra inneboende änder väntar tillökning" och uppmaningen "Visa dem respekt".

– Vi har också gjort en liten inhägnad och markerat att platsen är under arbete, så att hon får ruva i fred, berättar Andreas Wahlberg.

Golfklubben gissar på att andparet väntar ett tillskott på cirka tio ällingar.

– Det har blivit lite av en förlossningsklinik mellan hål fem och sex, säger Andreas Wahlberg.

Men det är inte de första djuren på golfbanan. Varje år ser de allt från olika fåglar, räv, till rådjur och bävrar.

Han berättar om en händelse förra året. En medarbetare, som säsongsarbetar på golfbanan, väcktes då varje morgon av att några kråkungar hoppade ner på taket till den husvagn han bodde i. De skulle lära sig flyga.

– Efter två veckor fick han nog. Nu måste de väl snart ha lärt sig flyga sa han, säger Andreas Wahlberg.

Enligt honom har golfklubben arbetat aktivt för att göra banan djurvänligare. Det kan gälla allt från hur djurlivet kan skada banan till vilken växtlighet som passar för salamandrar eller skalbaggar.

Har andparet fått något namn?

– Nej, inte än. Vi säger änderna vid fyran. Du vet hur det kan vara med grannar. Man hälsar, är trevliga men går vidare sen.

Skylt. Skylten vid förlossningskliniken med texten: "Våra inneboende änder väntar tillökning. Visa dem respekt". Foto: Privat