Behov. Christine Larnfelt ser ett stort behov av renovering av pendelbåtsbryggan på Kungshatt. Foto: Claudio Britos

Förening startar crowdfunding för ny brygga på Kungshatt

Pendelbåtsbryggan på Kungshatt ska renoveras. Men utan regionens och kommunen stöd hoppas markägaren på stöttning av besökare och resenärer. "Om de uppskattar bryggan får de gärna bidra, då skulle vi vara väldigt glada", säger Christine Larnfelt, fritidsboende på ön.

  • Publicerad 15:05, 10 sep 2021

Bryggan där pendelbåten stannar på Kungshatt är i behov av upprustning.

– Det krävs byte av delar av konstruktionen och plankor, dessutom blir det en ny fenderlösning, säger Christine Larnfelt, fritidsboende på ön och engagerad i frågan genom Kungshättans sportstugeägarförening där hon suttit i styrelsen.

Föreningen äger marken där bryggan ligger och det är de som finansierar en ny brygga.

– Det är hög tid att modernisera.

Föreningen har sökt pengar hos Ekerö kommun och regionens trafikförvaltning, men fått nobben. Nu får de i stället ta av besparingar samt ett banklån på 300 000 kronor.

Klimatvänligare

Även om det kommer kosta är det värt en upprustning för att försäkra att pendelbåten fortsätter komma till ön, menar Christine Larnfelt.

– Vi ser flera fördelar med det. Dels ur ett klimatperspektiv är det bra om alla inte åker med egen båt. Sedan ger det bra möjlighet för nya besökare.

Utan ekonomiskt stöd från kommun och region kom styrelsen på idén med en crowdfunding-kampanj där allmänheten kan stötta ekonomiskt. Men Christine Larnfelt är tydlig med att renoveringen inte hänger på den.

– Vi renoverar bryggan oavsett, säger hon.

Engagemang. Christine Larnfelt är engagerad i den lokala föreningen som jobbar för att bygga en ny brygga på Kungshatt. Hon har sett hur ön har blivit allt populärare som utflyktsmål sedan pendelbåten började gå till och från ön. Foto: Claudio Britos

Bokas. Den som vill åka pendelbåt från Kungshatt måste anmäla det till SL minst två timmar i förväg. Foto: Claudio Britos

Vi skulle vara jätteglada för varje extra krona

Planerad renovering är oktober till december när det är lågsäsong för trafiken. Målet med crowdfundingen är 30 000 kronor.

– Men vi skulle vara jätteglada för varje extra krona, säger hon.

Christine Larnfelt garanterar att pengarna som kommer in går till bryggan. För att underlätta donationer går det även att swisha.

För att visa tacksamhet för de som stöttat planeras någon form av namntavla för de som vill.

– Det är något vi laborerar med. Vi vill gärna omnämna de som har bidragit, säger hon.

Inga pengar

I ett mejl till Mitt i skriver Andreas Strömberg från regionenen presstjänst att de inte har pengar för finansiering.

"En förutsättning för att den kollektiva sjötrafiken ska kunna fungera är samverkan med berörda mark-, kaj- och bryggägare, då trafikförvaltningen varken äger eller ansvarar för kajer och bryggor. Kajer och bryggor ägs oftast av Trafikverket, kommuner och enskilda genom till exempel samfälligheter, föreningar och Skärgårdsstiftelsen".

I väntkuren vid bryggan finns information om hur du kan lämna ett bidrag.

Öbo. Stora delar av året bor Christine Larnfelt på Kungshatt. De allra flesta som åker till ön har egen båt. Men SL:s pendelbåt lockar många. Foto: Claudio Britos

Linje 89

Sedan augusti 2016 trafikerar SL Linje 89 Sträckan mellan Klara Mälarstrand och Tappström. Vintertid har även Jungfrusunds färjeläge använts.

Så här stannar båten:

Klara Mälarstrand, Lilla Essingen, Ekensberg, Kungshättan Tappström

Visa merVisa mindre

Renovering. Kungshättan pendelbåtsstation på Kungshatt ska renoveras i höst och början på vintern. Foto: Claudio Britos

Skydd. Nära bryggan finns en väntkur. Där går det även att låna böcker i väntan på båten. Foto: Claudio Britos

Ekeröalliansen öppnar för att pausa flyktingmottagande

Nyheter Men S ser inget behov av att säga nej Nästa år ska Ekerö ta emot 40 nyanlända, men var de ska bo är inte klart i dagsläget. Anser kommunen att det blir för svårt att lösa kommer de att säga nej till mottagandet.måndag 25/10 11:53

Vällingbypolisen: Ungdomsrånen ökar på hösten

Nyheter "Några kan komma på att de ska börja råna" Ungdomsrånen var få under sommaren, men vid inledningen av hösten har det skett en ökning i Vällingbypolisens distrikt. "Framförallt brukar ökningen av ungdomsrånen komma i oktober", säger...lördag 23/10 12:30

Bostadsplaner vid Ilända har fått nytt liv

Nyheter Beslut kan fattas nästa höst I över ett decennium har det puttrat i planer om bostäder på Tufa marin på Färingsö. Planerna var på samråd 2015 men sedan dess har det varit stiltje. Men nu börjar det hända grejer.fredag 22/10 16:48