Bryggan där pendelbåten stannar på Kungshatt är i behov av upprustning.

– Det krävs byte av delar av konstruktionen och plankor, dessutom blir det en ny fenderlösning, säger Christine Larnfelt, fritidsboende på ön och engagerad i frågan genom Kungshättans sportstugeägarförening där hon suttit i styrelsen.

Föreningen äger marken där bryggan ligger och det är de som finansierar en ny brygga.

– Det är hög tid att modernisera.

Föreningen har sökt pengar hos Ekerö kommun och regionens trafikförvaltning, men fått nobben. Nu får de i stället ta av besparingar samt ett banklån på 300 000 kronor.

Klimatvänligare

Även om det kommer kosta är det värt en upprustning för att försäkra att pendelbåten fortsätter komma till ön, menar Christine Larnfelt.

– Vi ser flera fördelar med det. Dels ur ett klimatperspektiv är det bra om alla inte åker med egen båt. Sedan ger det bra möjlighet för nya besökare.

Utan ekonomiskt stöd från kommun och region kom styrelsen på idén med en crowdfunding-kampanj där allmänheten kan stötta ekonomiskt. Men Christine Larnfelt är tydlig med att renoveringen inte hänger på den.

– Vi renoverar bryggan oavsett, säger hon.

Planerad renovering är oktober till december när det är lågsäsong för trafiken. Målet med crowdfundingen är 30 000 kronor.

– Men vi skulle vara jätteglada för varje extra krona, säger hon.

Christine Larnfelt garanterar att pengarna som kommer in går till bryggan. För att underlätta donationer går det även att swisha.

För att visa tacksamhet för de som stöttat planeras någon form av namntavla för de som vill.

– Det är något vi laborerar med. Vi vill gärna omnämna de som har bidragit, säger hon.

Inga pengar

I ett mejl till Mitt i skriver Andreas Strömberg från regionenen presstjänst att de inte har pengar för finansiering.

"En förutsättning för att den kollektiva sjötrafiken ska kunna fungera är samverkan med berörda mark-, kaj- och bryggägare, då trafikförvaltningen varken äger eller ansvarar för kajer och bryggor. Kajer och bryggor ägs oftast av Trafikverket, kommuner och enskilda genom till exempel samfälligheter, föreningar och Skärgårdsstiftelsen".

I väntkuren vid bryggan finns information om hur du kan lämna ett bidrag.