I stadens verksamheter serveras nästan en miljon måltider varje vecka. Måltider som inte bara ska vara näringsrika och goda, utan också bidra till att minska klimatpåverkan, enligt ett nytt matprogram.

– Vi vill ha en tallrik som ligger inom ramen för planetens gränser. Då behöver vi pressa ner utsläppen från våra måltider med 40 procent till år 2030, säger klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

På Hökarängsskolan i södra Stockholm har omställningen redan kommit långt. Kökschefen Katarina Nylén, som varit i skolköket i 13 år, berättar att det en gång började med "vegetarisk måndag", men att övergången till växtbaserad mat nu sker mer gradvis och en självklar del av skolans kost.

– Vårt vinnande koncept har varit att smyga in växtbaserat. Det gäller att göra mat som eleverna känner igen, säger hon.

"Bättre än hemma"

I dag serveras lins- och blomkåls tikka masala och spenat- och ostpaj.

– Det är faktiskt bättre mat i skolan än hemma. Hemma får man samma saker varje vecka, men här är det mer varierat, säger Thor Johansson Widerkrantz som går i nian.

Eleverna Viktor Ekstrand, Thor Johansson Widerkrantz och Siri Östin.

Eleverna Viktor Ekstrand, Thor Johansson Widerkrantz och Siri Östin.

Judit Nilsson

Hans klasskompis Viktor Ekstrand håller med – det finns alltid olika röror, såser och sallader. De reflekterar inte särskilt mycket över klimataspekterna av maten, men tycker att den är godare än tidigare. Favoriten? Panerad fisk med remouladsås.

Att de inte reflekterar så mycket är kanske inte så konstigt – för Katarina Nylén är den här utvecklingen i dag en självklarhet. Hon pekar på den enorma förändring som skett under det senaste decenniet.

– De yngre barnen, som kommer direkt från förskolan, är redan vana vid havreris. Och de äldre eleverna har varit med så länge nu att det har blivit en naturlig del av deras vardag, säger hon.

Skolan har temaveckor och denna vecka är temat kål. "Picklingar är en riktig favorit," säger kökschef Katarina Nylén.

Skolan har temaveckor och denna vecka är temat kål. "Picklingar är en riktig favorit," säger kökschef Katarina Nylén.

Judit Nilsson

Svårt att få tag på ekologiskt

Ett av målen i programmet är att 70 procent av maten som serveras i skolorna ska vara ekologisk. För första gången ställs också krav på att alla mejeriprodukter ska vara ekologiska.

Men det har visat sig vara en utmaning att alltid få tag på.

– När alla har samma krav, så finns det inte alltid tillräckligt med ekologiska produkter, säger Katarina Nylén.

Stockholm upphandlar livsmedel för cirka 850 miljoner kronor per år. För att underlätta för skolorna att få tag på rätt råvaror, jobbar staden på att förbättra upphandlingen, enligt Åsa Lindhagen (MP).

Kommit olika långt

Medan Hökarängsskolan är ett praktexempel vad gäller omställningen, har andra skolor och verksamheter inte kommit lika långt, konstaterar finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

– Kritikstormen som skolorna får i början är ganska tuff att gå igenom. Där ser vi att matprogrammet ska vara en hjälp för skolorna, det är inte pekpinnar.

Men det ställs krav?

– Man ska nå målen, det kommer mätas. Men det är ju krav för oss alla i vår vardag att vi måste rädda klimatet.