– Björnbodaskolan och Sörgårdsskolan har redan tappat barn, och hade det funnits fler lediga platser på andra skolor i området tror vi fler elever försvunnit. Vi är många fler som vill flytta barnen, säger Jenny Storsletten från skolrådet som är på väg att hämta sonen och dottern.

Föräldern Fredrik Sandström och föräldern Jenny Storsletten från skolrådet träffar Mitt i på Björnbodaskolan under torsdagen 18 januari 2024.

Föräldern Fredrik Sandström och föräldern Jenny Storsletten från skolrådet träffar Mitt i på Björnbodaskolan under torsdagen 18 januari 2024.

Filip Magnusson

Mitt i besöker skolan en knastrande kall och vit januarieftermiddag, det är på väg att skymmas över oss.

Tunga besked

Pappan Fredrik Sandström är också här för att hämta sina döttrar.

Båda bor i området och de är bara några av de föräldrar som nyligen nåddes av beskeden att barnens idrott kan behövas bedrivas utomhus även under hela 2024, samt att evakueringen av den mögeldrabbade skolan sker först 2031.

Björnbodaskolan.

Björnbodaskolan.

Filip Magnusson

Enligt utbildningsförvaltningens senaste prognos ser en ny skola ut att vara på plats tidigast 2033 – 15 år efter de ursprungliga planerna.

– Om det inte tydligt beslutas om en byggstart av nya skolan snart så kommer föräldrar i området tappa tron på Björnboda helt. Man tror knappt det är sant hur lokalfrågan skötts, säger Fredrik Sandström.

Kortsiktig lösning

Den 22 februari väntas utbildningsnämnden förutom att besluta om den framtida evakueringen, även besluta om att beställa den nödvändiga matsalspaviljongen till skolan.

Björnbodaskolan ska evakueras till S:t Jacobi (Jacobiskolan) i Vällingby – men först om sju år.

Björnbodaskolan ska evakueras till S:t Jacobi (Jacobiskolan) i Vällingby – men först om sju år.

Stefan Källstigen

En kortsiktig lösning som personalen skriker efter.

Den ska även inrymma lokaler för verksamheter som skolan tvingats avveckla.

– Men det här är en skola som akut behöver evakueras. Viktiga beslut hade behövt tagits för många år sedan, säger Fredrik Sandström.

Stadens hantering "katastrofal"

Vi står utanför den långa skollänga som så när som på den omgjorda idrottshallen är avstängd på grund av möglet.

Filip Magnusson

Jenny och Fredrik poängterar att skolans ledning och personal gör ett "fantastiskt jobb", men kallar stadens hantering av skolan "katastrofal."

– Jag är rädd att skolan får svårt hitta personal framöver. Att de tvingas ha så mycket verksamhet i baracker, att få anpassa allt så mycket. Det kan inte locka så mycket, säger Fredrik.

S:t Jacobi inte optimalt

Om den framtida evakueringen till just S:t Jacobi (Jacobiskolan) inne i Vällingby, finns det också synpunkter på.

– Det blir bökigt för de utan bil att ta in sina barn till Vällingby. Vi hade hellre önskat att eleverna evakueras till Vinsta västra grundskola eller Sörgårdsskolan, säger Jenny.

Mamman Daphne Vassiliou.

Mamman Daphne Vassiliou.

Privat

Mamman Daphne Vassiliou, som också hade önskat en evakuering närmare Björnbodaskolan när det väl är dags, poängterar också att Björnboda har underbara lärare och fritidspedagoger.

– Men man har ju snart inga lokaler kvar. Risken med en flytt till Jacobi blir att föräldrar väljer andra skolor framöver och att Björnbodas elevbestånd bara minskar.

Björnbodaskolans rektor Terhi Sörensen.

Björnbodaskolans rektor Terhi Sörensen.

Filip Magnusson

Björnbodaskolans rektor Terhi Sörensen hade önskat att nya Björnboda stod klar om två år.

– Staden fattade tidigare ett beslut om 2026, men nu är vi i en annan situation och jag hoppas att skolan byggs så fort det är möjligt. Eleverna behöver få gå i skolan nära sitt hem och under hela sin skolperiod, med förskoleklass, låg- samt mellanstadiet, precis som det var tidigare.