Västbergaskolan är en fristående grundskola i Hägersten med elever från förskoleklass upp till årskurs nio. Skolbyggnaden ägs av det kommunala skolfastighetsbolaget Sisab, men i somras beslutade de att fastigheten ska säljas.

Det har skapat oro både på skolan och bland många av skolbarnens föräldrar. De har bildat en Facebookgrupp som snabbt fått nära 300 medlemmar och startat en namninsamling med omkring 500 namnunderskrifter.

– Vi vet inte vad som kommer att hända med vår skola och den verksamhet som är så bra för våra barn. Vi vill ha en långsiktig och trygg skolgång för dem och det har vi inte nu, säger föräldern Anna Qvarlander.

Fick mejl mitt i sommaren

Skolans rektor Anna-Karin Hellsten fick mejl om försäljningen efter att hon gått på semester. Den 8 september stängde budgivningen.

– Det har varit helt omöjligt att ens hinna undersöka möjligheterna för oss att köpa fastigheten själva. Tidsplanen är väldigt kort och snäv och bara till för intressenter med stora muskler som från en dag till en annan kan ha ett stort investeringskapital redo, säger hon.

Skolan säljs i en portfölj där fem skolor och två förskolor ingår. Sisab menar att alla hyresgäster kontaktades samtidigt och att tidsplanen är vanlig vid försäljning av fastigheter.

Skolan har besittningsskydd. Det innebär att skolan kommer att få vara kvar i byggnaden oavsett vem den nya ägaren blir. Det som oroar är eventuella hyreshöjningar.

– Små aktörer klarar inte att betala höga hyror. På lång sikt är risken att vi inte klarar att bedriva den skola vi vill och blir tvungna att sälja verksamheten, säger Anna-Karin Hellsten.

"De är inte strategiska för oss"

Enligt Sisabs ordförande Peter Jönsson (M) säljs skolan eftersom deras huvuduppgift är att äga och förvalta skolor som är kommunala.

– I de fallen vi har andra hyresgäster än Stockholms stad har vi sagt att de inte är strategiska för oss och att någon annan fastighetsägare är bättre för dem. Vi har ett jättestort investeringsbehov för nya skolor och inte minst för att renovera, bygga ut, bygga till och bygga om befintliga kommunala skolor. Det är där vi fokuserar, säger han.

Samtidigt menar han att den grönblå majoriteten månar om friskolan.

–  Vi månar extra om att hitta en långsiktig och seriös ny ägare så att de kan fortsätta utvecklas och fortsätta bedriva sin fantastiska verksamhet.

Vem den nya ägaren blir är inte klart och affären kommer att tas upp i kommunfullmäktige. Sisabs förhoppning är att en ny ägare ska tillträda under första delen av 2022.