Karlaplan, 7 juli 2021. Fontänen ser blöt ut, men den här dagen är det regnet som fuktat stenläggningen.

Fontänen på Karlaplan torrlagd

Fontänen på Karlaplan har varit torrlagd sedan början av juni. Bedrövligt, tycker flera Östermalmsbor. Men enligt staden beror det på långa leveranstider på grund av pandemin.

  • Publicerad 06:15, 19 jul 2021

För ett par veckor sedan berättade Mitt i Östermalm om fontänen i Tessinparken, som hade stått torr och tom sedan början av maj.

Efter det var det många läsare som hörde av sig och berättade att även fontänen vid Karlaplan var ur funktion.

– Det är skandal med tanke på att det är så många gamla som är hemma i stan nu på sommaren. Många har inte ens en egen balkong, då är Karlaplan en riktig oas där man kan sitta antingen i solen eller i skuggan, säger en dam som inte vill skylta med sitt namn.

– Jag är en 90-årig änka, det kan du skriva, säger hon.

En annan Östermalmsbo, Bo Ringdal, berättar att han mejlat staden och gjort en felanmälan via appen Tyck till – utan att få någon respons.

Problem med pumpen och lång väntan på reservdelar gör att fontänen står avstängd.

– Den står där och samlar skräp, som ett monument över stadsdelsförvaltningens oförmåga och ointresse att sköta vår stad, säger han.

Problem med pumpen

Den trasiga fontänen på Karlaplan har även diskuterats på sociala medier, bland annat i Facebookgruppen Vad händer på Östermalm.

"Är vi fattiga här på Östermalm inget vatten", skriver en av medlemmarna.

"Funkar på Sergelstorg, bättre flyt där", konstaterar en annan.

Precis som i Tessinparken är det problem med pumpen som gör att fontänen på Karlaplan har stannat.

"Vi har beställt nya reservdelar, men på grund av pandemin är leveranstiderna just nu svåra att förutse. Därför vet vi inte riktigt när fontänen kan vara igång igen, men vi sätter igång den så snart vi kan", skriver trafikkontoret i ett mejl till Mitt i Östermalm.

Fotnot: Fontänen i Tessinparken togs i drift igen i slutet av juni.