När pandemin slog till under april och maj 2020 störtdök bokningarna för internationella resor under juli och augusti 2020 med 98,5 procent jämfört mot 2019.

Under april och maj månad i år tjugodubblades bokningarna för internationella resor till och från Arlanda under månaderna juli och augusti. Alltså en ökning med 1 993 procent jämfört med samma tidpunkt förra året.

Detta enligt siffror från internationella flygorganet IATA:s system Global Agency Pro som Stockholms Handelskammare tagit fram.

– Vi ser att det vänder upp riktigt snabbt nu. Efterfrågan på resor är hög och i takt med att vaccinationsgraden går upp kommer resenärerna tillbaka, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Långt kvar till det normala

Trots ökningen av bokade resor är flygtrafiken vid Arlanda inte i närheten av vad den var innan pandemin slog till.

Databasen visar däremot inte samtliga bokningar som gjorts under denna period men utfallet i faktiskt genomförda resor väl överens med Swedavias passagerartrafik. Flygresor gjorda direkt genom flygbolagen finns inte registrerade men efter siffrorna matchar Swedavias siffror kan slutsatser dras för den totala flygtrafiken kommande månader.

– Flyget är i dag oumbärligt för att överbrygga stora avstånd och kostnadseffektivt och det har inte förändrats av pandemin. Det är dock långt kvar till det läge som var innan pandemin, säger Carl Bergkvist.

Viktigt första steg

Det är glädjande siffror för flygbolagen men trots uppgången under sommarmånaderna ligger resandet till och från Sverige klart under normalnivå denna sommar också.

Nästan 70 procent lägre flygtrafik jämfört mot hur det såg ut året innan pandemin.

– Vår prognos visar att det första viktiga steget i återhämtningen sker redan här och nu och den flygkapacitet som finns tillgänglig kommer sakta men säkert tas i bruk igen, säger Carl Bergkvist.