Nu börjar det bli fullt på ankomst- och avgångstavlorna på Arlanda flygplats. Foto: Stefan Källstigen

Flygresor ökar med 2 000 procent

Dramatisk ökning av bokade flygresor i sommar till och från Arlanda. I april och maj ökade bokningarna med nästan 2 000 procent för sommarresor.

  • Publicerad 09:10, 18 jun 2021

Efterfrågan på resor är hög och i takt med att vaccinationsgraden går upp kommer resenärerna tillbaka

När pandemin slog till under april och maj 2020 störtdök bokningarna för internationella resor under juli och augusti 2020 med 98,5 procent jämfört mot 2019.

Under april och maj månad i år tjugodubblades bokningarna för internationella resor till och från Arlanda under månaderna juli och augusti. Alltså en ökning med 1 993 procent jämfört med samma tidpunkt förra året.

Detta enligt siffror från internationella flygorganet IATA:s system Global Agency Pro som Stockholms Handelskammare tagit fram.

– Vi ser att det vänder upp riktigt snabbt nu. Efterfrågan på resor är hög och i takt med att vaccinationsgraden går upp kommer resenärerna tillbaka, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Långt kvar till det normala

Trots ökningen av bokade resor är flygtrafiken vid Arlanda inte i närheten av vad den var innan pandemin slog till.

Databasen visar däremot inte samtliga bokningar som gjorts under denna period men utfallet i faktiskt genomförda resor väl överens med Swedavias passagerartrafik. Flygresor gjorda direkt genom flygbolagen finns inte registrerade men efter siffrorna matchar Swedavias siffror kan slutsatser dras för den totala flygtrafiken kommande månader.

– Flyget är i dag oumbärligt för att överbrygga stora avstånd och kostnadseffektivt och det har inte förändrats av pandemin. Det är dock långt kvar till det läge som var innan pandemin, säger Carl Bergkvist.

Viktigt första steg

Det är glädjande siffror för flygbolagen men trots uppgången under sommarmånaderna ligger resandet till och från Sverige klart under normalnivå denna sommar också.

Nästan 70 procent lägre flygtrafik jämfört mot hur det såg ut året innan pandemin.

– Vår prognos visar att det första viktiga steget i återhämtningen sker redan här och nu och den flygkapacitet som finns tillgänglig kommer sakta men säkert tas i bruk igen, säger Carl Bergkvist.

Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare. Foto: Pressbild

Gravfynden de första kristna i Sverige

Nyheter Kommer att ställas ut på Sigtuna museum Flera gravar hittades i centrala Sigtuna. Det rör sig om den första generationen kristna i Sverige och ett så unikt fynd har aldrig tidigare hittats i kommunen.måndag 2/8 11:41

Våg av telefonbedrägerier i Märsta

Nyheter 21 fall av bedrägeri anmäldes i juni Som mest har ett brottsoffer förlorat upp emot 200 000 kronor när en våg av så kallade vishing-brott svept över Märsta. Enligt polisen är det främst äldre som utsätts för bedrägerierna.fredag 23/7 14:53

396 nya bostäder planeras i Sigtuna stadsängar

Nyheter Byggherre får grönt ljus Flera nya byggen är på gång i Sigtuna stadsängar. Nästan 400 nya hem håller på att färdigställas i området det kommande året.måndag 19/7 14:57

Kommunen öppnar del av Midgårdsbadet

Nyheter Men utomhusbadet är fortsatt stängt hela sommaren Sedan den 15 juli är det fritt fram att plaska i inomhusdelen av Midgårdsbadet. Men på grund av smittrisken är utomhusdelen fortsatt stängd. "Jag tror att folk kommer respektera råden", säger kultur-...fredag 16/7 12:05

Bilolycka på E4 vid Arlanda – flera skadade

Nyheter "En person var fastklämd" meddelar polisen Fem personer har fått föras till sjukhus efter en bilolycka på E4 vid Arlanda.onsdag 14/7 17:12

De vandrar för välgörenhet – från Umeå till Stockholm

Nyheter Ska samla in pengar till utsatta kvinnor Elina och Ebba samlar in över 200 000 kronor för att hjälpa kvinnor i behov av humanitär hjälp i Sydsudan. Vi tar ett snack med dem när de passerar Bollstanäs.onsdag 14/7 16:13