– Jag tänkte: ”Men gud. Det ser ju ut som en varg”. Den var bara 20 meter framför min bil och småsprang, mitt i villaområdet, berättar Vaxholmsbon Emma Viklund.

Hon är bara en av flera som tror sig ha sett vargen i Vaxholm 21-22 januari. Då tycks den, om det är samma varg, närmast ha kommit från Lidingö där den filmades. Länsstyrelsen kunde senare bekräfta att det verkligen var en varg som fångats på bild där.

Skulle handla

Emma Viklunds troliga vargmöte skedde mitt på Vaxön vid 18:40-tiden söndagen 21 januari, då hon var på väg för att handla.

Ett par timmar tidigare samma dag rapporterade även en person in att en möjlig varg siktats på Eriksö på Vaxön.

Hur var mötet?

– Den var otroligt mäktig, den var ju stor. Den var väldigt pampig, säger Emma Viklund.

Vargen verkade inte rädd utan småsprang och tittade sig omkring innan den försvann söderut vid ett gult hus vid korsningen Vasavägen/Ingenjörsvägen, berättar hon.

Fotades i villaområde

Senare samma kväll tycks vargen även ha passerat Resarö där den fotograferades av en övervakningskamera vid en villa.

Dagen därpå, 22 januari, vid 22.30-tiden var det Österåkersbon Fredrik Lindblads tur att få se vargen. Han var på väg hem till Svinninge från Åkers runö station och satt i bilen med sin pappa och två döttrar när vargen dök upp.

– Nog för att man hört att det finns varg i Roslagen, men man blev ju lite paff, säger han.

– Men det var väldigt tydligt att det var en varg i och med att det var gatlyktor, och jag känner igen djur.

Vargen sprang först på vägen framför bilen och vände sedan och passerade bilen på 5-10 meters avstånd, berättar han. Hans dotter var den enda i bilen som hade sinnesnärvaro att ta upp mobilen och ta bilder.

Ensam ung hanne

– Det var en häftig känsla. Rätt coolt faktiskt. Den var stor och hade hög mankhöjd. Jag gissar att det var en hane och att det var samma varg som varit på Lidingö, säger Fredrik Lindblad.

– Men hade jag varit ute och gått och haft småbarn hade jag nog varit lite orolig.

Teodor Wilsson, viltförvaltare för Svenska Jägareförbudet på Bogesund har inte själv sett vargen, men är övertygad om att den besökt Vaxholm:

– När någon ser varg börjar alla se vargar överallt. Men visst är det varg som rört sig i området, säger han.

– Det är bekräftat att det var en varg på Lidingö och jag har sett övervakningsfilmen från Resarö och det ser absolut ut som varg också.

Enligt honom rör det sig förmodligen om en ung hanne som letar nytt revir efter att ha bli utkickad från sina föräldarars flock.

– Jag tror absolut att den kommer att söka sig vidare. Det är mycket varg söder om Stockholm neråt Södertälje, Gnesta, men även norr om Norrtälje.