Familjetragedin i Hässelby den 14 november har skakat om många, där två barn föll från hög höjd i ett bostadsområde, varav det ena barnet avled av sina skador.

I ett nytt vårdnadsbeslut av förvaltningsrätten tecknas nu bilden av en pappa med vanföreställningar och stark ångest, som gick ut över familjen.

Pappan kallade sig desperat

Pappan ska i september ha anmält till socialtjänsten att familjen påverkades negativt av någonting i lägenheten. Strålning eller elektromagnetiska fält gjorde honom "otroligt trött och desperat", påstod han. Besvären skulle han ha haft sedan i juni.

Han ska även ha kontaktat polisen och andra myndigheter. I vårdnadsbeslutet beskyller han den uteblivna hjälpen för dådet. Det framgår att det under 2021 uppstod en oro för barnen hos rätts- och vårdinstanserna. Psykiatrin, vårdcentralen och polisen gjorde alla orosanmälningar.

Föräldrarna pratade om strålning

Pappans oro dömdes ut som vanföreställningar eller psykos av vården. Hyresvärdens mätning i bostaden visade inte på någon strålning. När under året som orosanmälningarna gjordes vill dock inte det ena barnets ombud säga till Mitt i, med hänvisning till sekretess.

https://www.mitti.se/nyheter/aklagaren-hasselbypappan-erkanner-inte-brotten/repukx!ZCKsNDF5zfhuSVNxB9ZN3A/

Barnens mamma, som alltjämt är brottsmisstänkt, hävdar att även hon mådde dåligt. Hon har talat öppet om sin oro för den påstådda strålningen.

Ändrade sin berättelse

I stadsdelsnämndens egen utredning framgår att mamman sagt till en socialsekreterare att hon vid dådet i november inte ville få dit polisen eftersom det skulle kunna ge familjen "problem". En version som mamman senare ändrade i förvaltningsrätten, där hon i stället hävdade att det var hon som fick dit polisen. Mot föräldrarnas vilja placeras nu barnet i ett annat hem, enligt beslutet från förvaltningsrätten.

https://www.mitti.se/nyheter/atalstiden-mot-hasselbypappan-forlangs/repulm!IWV13m3tvfNZk9q6YHNXLQ/

Socialtjänsten håller tidsgränserna

Vid en orosanmälan måste socialtjänsten samma dag bedöma om barnen är i behov av omedelbart skydd, medan en förhandsbedömning ska ta högst 13 dagar. Mitt i berättade i oktober om det ansträngda personalläget på barn- och ungdomsenheten på socialtjänsten i Hässelby-Vällingby, men avdelningschefen Aida Rizvic menar att man klarar uppdraget.

– Alla vakanta tjänster har bemannats med erfarna konsulter och vi har kunnat hålla tidsramen och säkerställt rättssäker handläggning, säger hon.

Så ni gjorde bedömningar inom tidsgränsen även kring familjen i Hässelby?

– På grund av sekretess får jag inte berätta om någon familj är aktuell inom socialtjänsten eller ej. Men skyddsbedömningar och förhandsbedömningar är något som alltid är högst prioriterat inom vårt dagliga arbete.

https://www.mitti.se/nyheter/anstrangt-personallage-pa-socialtjansten-i-hasselby-vallingby/repujg!ET6ZPyNEpv@QjmiSpwWmMg/