Välbesökt. Ekerö kyrka förväntas få många besökandeunder allhelgona. Foto: Mostphotos

Flera hundra väntas till kyrkorna

Årets kanske största kyrkliga helg, sett till antalet besökare, är på ingång. I år blir allhelgona särskilt viktig, tror Magnus Ehntorp, präst och biträdande kyrkoherde på Ekerö.

  • Publicerad 11:12, 22 okt 2020

Kyrklig. Magnus Ehntorp, präst och biträdande kyrkoherde. Foto: privat

Under allhelgonahelgen förväntas flera hundra personer besöka Ekerös kyrkor och kyrkogårdar.

– Det här året är allhelgonahelgen kanske ännu viktigare då det är många som har förlorat anhöriga i corona. Flera har inte kunnat ta det avsked som man hade velat eller har inte kunnat vara med på begravningen. Vi har därför sagt att vi gör allt vi kan av helgen, säger Magnus Ehntorp, präst och biträdande kyrkoherde i Ekerö pastorat.

För att kunna få ett hum om hur många besökare det kan bli har man tittat på statistik från tre år tillbaka.

– Utifrån den har vi bestämt hur mycket vi behöver utöka, säger Magnus Ehntorp.

Flera gudstjänster

De gudstjänster som har haft flest besökare har tidigare år varit Ekerö och Lovö kyrka. Vid Ekerö kyrka har man i år därför två minnesgudstjänster. Man har även mer personal i år för att hålla koll på att antalet besökare inte överskrids och för att hjälpa människor att hålla avstånd.

– I år har även anhöriga fått anmäla sig i förväg till minnesgudstjänsterna. Alla som är inbjudna ska kunna få plats, säger Magnus Ehntorp.

– Men det är väldigt svårt att bedöma innan hur mycket corona påverkar, till viss del har vi märkt att det har en självsanerande effekt. Folk vill inte trängas, men hur många som avstår är svårt att sia om.

För att minska risk för smittspridning är det ingen servering vid kyrkogårdarna. Det går inte heller att betala med kontanter för köp av krans eller ljus. I stället är det swish som gäller.

Extra gudstjänster

Alla helgons dag äger rum på lördag den 31 oktober.

Inbjudan till minnesgudtjänster har gått ut till sorgehus i förväg, övriga är välkomna i mån av plats.

På Svenska kyrkans hemsida kan du hitta mer information om vilka kyrkor som har lagt in extra gudtjänster.

Visa merVisa mindre

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Flera katter anmälda försvunna

Nyheter Troligt att de blir offer för vilt Har någon sett min katt? Den frågan ställs av flera olika kattägare i sociala medier.tisdag 24/11 11:43

Äldre man hittad avliden i centrala Ekerö

Nyheter Låg livlös utomhus En livlös man hittades utomhus på Ekerö i söndags eftermiddag. Hans skador gjorde att polis kopplades in. Händelsen utreds som mord.måndag 23/11 17:29