Välbesökt. Ekerö kyrka förväntas få många besökandeunder allhelgona. Foto: Mostphotos

Flera hundra väntas till kyrkorna

Årets kanske största kyrkliga helg, sett till antalet besökare, är på ingång. I år blir allhelgona särskilt viktig, tror Magnus Ehntorp, präst och biträdande kyrkoherde på Ekerö.

  • Publicerad 11:12, 22 okt 2020

Kyrklig. Magnus Ehntorp, präst och biträdande kyrkoherde. Foto: privat

Under allhelgonahelgen förväntas flera hundra personer besöka Ekerös kyrkor och kyrkogårdar.

– Det här året är allhelgonahelgen kanske ännu viktigare då det är många som har förlorat anhöriga i corona. Flera har inte kunnat ta det avsked som man hade velat eller har inte kunnat vara med på begravningen. Vi har därför sagt att vi gör allt vi kan av helgen, säger Magnus Ehntorp, präst och biträdande kyrkoherde i Ekerö pastorat.

För att kunna få ett hum om hur många besökare det kan bli har man tittat på statistik från tre år tillbaka.

– Utifrån den har vi bestämt hur mycket vi behöver utöka, säger Magnus Ehntorp.

Flera gudstjänster

De gudstjänster som har haft flest besökare har tidigare år varit Ekerö och Lovö kyrka. Vid Ekerö kyrka har man i år därför två minnesgudstjänster. Man har även mer personal i år för att hålla koll på att antalet besökare inte överskrids och för att hjälpa människor att hålla avstånd.

– I år har även anhöriga fått anmäla sig i förväg till minnesgudstjänsterna. Alla som är inbjudna ska kunna få plats, säger Magnus Ehntorp.

– Men det är väldigt svårt att bedöma innan hur mycket corona påverkar, till viss del har vi märkt att det har en självsanerande effekt. Folk vill inte trängas, men hur många som avstår är svårt att sia om.

För att minska risk för smittspridning är det ingen servering vid kyrkogårdarna. Det går inte heller att betala med kontanter för köp av krans eller ljus. I stället är det swish som gäller.

Extra gudstjänster

Alla helgons dag äger rum på lördag den 31 oktober.

Inbjudan till minnesgudtjänster har gått ut till sorgehus i förväg, övriga är välkomna i mån av plats.

På Svenska kyrkans hemsida kan du hitta mer information om vilka kyrkor som har lagt in extra gudtjänster.

Visa merVisa mindre

Stockholmarna både hyllar och kritiserar nya munskyddsrådet

Nyheter ✔"Upp till var och en" ✔"Borde vara krav" ✔"Löjligt" Mitt i tog ett snack med resenärer i norra länet när det nya rådet om munskydd i kollektivtrafiken trädde i kraft. Och det råder minst sagt delade meningar.torsdag 7/1 15:14

Här är vårens största vägarbeten i västerort

Nyheter Mindre trafik på grund av pandemin Förbifarten, nya trafikplatser och brorenoveringar. Flera stora väg­arbeten drar igång i västerort i vår – men trots det ser kö­läget bra ut. Trafiken har minskat i rusningstid på grund av pandemin.fredag 1/1 8:00

Insats mot försäljning av olagliga smällare inför nyår

Nyheter "En tydlig risk att smällandet tar fart" Polisen ska kontrollera försäljningen av fyrverkerier och olagliga så kallade bangers. De kommer åka ut till försäljningsställen.tisdag 22/12 8:48