För snart ett halvår sedan skrev Mitt i om handlarna i Hötorgshallen som då larmade om att de inte skulle klara ett halvår till. När vi pratade med Sven Eriksson, ordförande i Hötorgshallens handlarförening och ägare av Österqvist Delikatesser, i februari var läget fortfarande tufft men något ljusare. Fastighetsägaren, Stockholms stad, gav hyreslättnader för hela 2020.

https://www.mitti.se/nyheter/hotorgshallens-handlare-klarar-inte-ett-halvar-till/reptkr!Bbx@8C9muwbi7NDYVxA0dw/

Hur är läget i dag?

– Jag skulle säga att vi har ungefär halv omsättning i hallen jämfört med hur det brukar vara. Flera har treårsavtal som går ut i år och jag vet att en handfull funderar på att lämna. Jag bland andra. Det känns konstigt själsligt, butiken har ju funnits här sedan 1888 när den första hallen byggdes, säger Sven Eriksson och fortsätter:

– Finska butiken och Gateau lämnade förra året. Det går ju inte att fortsätta hur länge som helst när det inte är lönsamt. Vissa har tappat 80-90 procent av sin omsättning. Man känner att folk inte mår bra här nere. Och så har vi sittplatssituationen på serveringarna. Folk kan inte ens sätta sig och äta lunch tillsammans.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-stalbadet-nu-syns-liten-ljusning/repubs!RTCkCzRPGx2FPKlRsF95Zw/

Han berättar att de försökt ta upp situationen med fastighetskontoret men fått dålig respons.

– Det känns som att problemet skjuts på framtiden. Även om jag förstår att de har mycket att göra borde de kunna ha resurser att möta oss. Risken är att själva substansen i Hötorgshallen försvinner, och finns det inget innehåll vill ju ingen komma hit, säger Sven Eriksson.

– Vi behöver ha klara besked om vad man vill med hallen och vi måste komma fram till en ekonomiskt hållbar lösning. I dag tar staden betalt med så kallade marknadshyror. Många har gjort stora investeringar och i dag är kontrakten inte värda något alls. Men det här är en institution som man borde vilja hålla vid liv.

Fastighetskontoret lovar att snart återkomma till handlarna med en lösning.

– Vi kommer att lämna besked om eventuella hyreslättnader i enlighet med regeringens nya stödpaket inom kort. Vi är medvetna om att handlarna vill ha besked omgående men vi behöver tid att analysera vad det nya stödpaketet innebär också för oss, säger Linda Laine, pressansvarig på fastighetskontoret, och fortsätter:

– Vi har försökt att vara tydliga, men det har varit svårt att nå fram när frustrationen är stor över att de besked man väntar på inte kommer så snabbt som man vill. Nu har vi sagt att vi ska återkomma regelbundet till våra hyresgäster om hur det går, oavsett om vi har nya besked eller inte.  

Hur vill ni att hallen ska fungera framöver?

– Vi vill att saluhallen ska fungera som en saluhall, vara en härlig plats att gå till och att den ska erbjuda stockholmarna mångfald. Det sista halvåret av 2020 gav vi alla hyresgäster i Hötorgshallen en hyresrabatt på 50 procent. De fick också andra lättnader under det första halvåret av 2020. När som helst kommer vi att lämna besked om hur det blir 2021.

Maria Nyberg har haft Kajsas fisk i Hötorgshallen sedan 1980-talet då hon köpte restaurangen tillsammans med sin mamma. I dag jobbar hennes dotter där. Nu kan de tvingas stänga. När Mitt i Vasastan träffar henne är hon uppgiven.

– Vi har från början velat följa pandemireglerna och har full respekt för dem. Men det har ju inte gått att ta reda på vad som gäller. Det sitter fullt med folk på varannan restaurang och på uteserveringar är det trängsel. Varför ska vi diskrimineras?, säger Maria Nyberg.

https://www.mitti.se/nyheter/hotorgshallens-handlare-klarar-inte-ett-halvar-till/reptkr!Bbx@8C9muwbi7NDYVxA0dw/

Diskriminering är ett ord hon återkommer till. Eftersom hennes restaurang ligger inne på en handelsplats så gäller andra regler än för andra restauranger, i princip en person per bord. Det är en krånglig historia. Aftonbladet var först med att rapportera om hennes situation.

– För oss känns det absurt. Jag försökte kontakta miljöförvaltningen och fastighetskontoret för att få svar på vad som gäller, vi har ju egna entréer inne i hallen. Jag fick till svar att de "utreder frågan". Då fortsatte jag att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer: högst fyra personer per bord, säger Maria Nyberg.

Besök av inspektörer

För några veckor sedan fick hon besök från inspektörer från miljöförvaltningen. De hade tumstock med sig. Maria Nyberg fick beskedet att hon bara får ha en gäst per bord.

– Vi fick göra om i restaurangen och låna småbord. Vi plockade bort i princip alla stolar och i dag har vi 40 platser om man räknar med dem i baren. Förut hade vi 105.

Efter besöket fick Maria Nyberg ett mejl från kommunen. En tjänsteman skriver att de nu har tagit hjälp av stadens egen jurist för att reda ut vad som gäller i frågan. I mejlet står det att lagen i sig inte begränsar antalet gäster per bord utan per sällskap. Men att man dock behöver ha i åtanke hur det ska organiseras så att trängsel inte uppstår. Lämpligheten att ha flera sällskap vid samma bord, skriver tjänstemannen, ska bedömas från fall till fall.

"Det vill säga, så länge avståndet är minst en meter mellan olika sällskap, och att trängsel inte uppstår, så kan det sitta fler sällskap än ett vid samma bord". Nu finns det flest enmansbord på Kajsas fisk.

– Informationen är väldigt luddig. Men nu har vi ordnat så att det finns några bord där man kan sitta två. Just nu vet jag inte vad jag ska göra, kunder vänder när de ser att de inte får sitta tillsammans. Vi förlorar tusentals kronor varje dag.

Maria Nyberg försökte stänga ner helt efter inspektörernas besök men fick till svar att hon är fast med sitt hyreskontrakt.

Kommer ni att klara er?

– Vi är på fallrepet, det är inget jag sticker under stol med. Just nu är vi korttidspermitterade, vi kan inte säga upp någon eftersom vi är så få. Det här är galet, jag vill inte bråka. Men jag tolererar inte att bli diskriminerad. Samtidigt kan vi inte bara ge upp.