Den första avåkningen ägde rum på måndagskvällen i förra veckan i Frösunda, när en buss körde av vägen efter Torsholma vid Gottrörakurvan.

– Den fick möte av en bilist som körde fort. Bussens förare blev tvungen att gå åt sidan och ut i gräset för att undvika att krocka, skriver Andreas Strömberg på SL:s presstjänst.

I bussen fanns enligt Strömberg bara fyra passagerare. Ingen av dem skadades.

SL:s bedömning är att det är säkert att köra i området.

– Men även bilister och andra medtrafikanter måste köra trafiksäkert genom att hålla hastighetsbegränsningar och göra riskfria omkörningar.

Överväger ni att ändra rutten?

– Inför varje planering av bussturer gör vi en säkerhetsbedömning.

På lördagen var det dags igen, denna gång på Kårsta byväg. Och i måndags körde bussen ännu en gång av vägen i Gottrörakurvan vid Torsholma.

– Det var samma sak i båda fallen, säger Thomas Charrier, pressansvarig på Transdev. Bussen fick möte i kurvan och bilen körde lite fort. Bussföraren fick svänga åt höger för att undvika krock och hamnade i diket.

Fyra ombord

Vid Kårstaby fanns fyra passagerare ombord. Ingen av dem skadades och de kunde åka vidare med nästa buss. Under den andra avkörningen i Torsholma var bara bussföraren ombord.

– SL har ordinarie trafik på de här vägarna, så de är inte för smala för busstrafik. Men kanske behöver medtrafikanterna räkna med att de kan möta bussar oftare under sommaren och köra lite saktare.

Ersättningsbussarna kör fram till den 15 augusti när Roslagsbanan öppnar igen.