Under 2021 har det inkommit 19 bygglovsansökningar kopplat till poolbygge i Nacka kommun, 8 fler än samma period förra året. I Värmdö har det kommit in 17 ansökningar, vilket är en ökning med 11 stycken sedan förra året under samma period.

– Det är egentligen svårt att svara på hur många fler som bygger pool eftersom man inte behöver bygglov för en nedsänkt pool, med det finns angränsande arbete som kräver bygglov, säger Helene Andersson, pressansvarig Nacka kommun.

Man har slutat resa

Det Helene menar med angränsande byggen är en mur, ett plank, ett trädäck. Det kan också behövas ett marklov för poolen.

– När man ansöker för bygglov för de åtgärderna kan man förtydliga att det är på grund av ett poolbygge, säger Helene Andersson.

Robert Peregi, grundare V pool AB, har mer än 20 års erfarenhet i branschen.

– Generellt tror jag att folk har varit hemma under pandemin. De har inte rest, varken till jobbet eller utomlands och har pengar över. De satsar allt på hemmet just nu, säger han.

Sommargästerna bidrar till fler pooler

Han ser också att det inte bara är permanentboende som bygger pool nu ute på Värmdö och i Nacka.

– De som bor i stan och har köpt sommarstugor ordnar så att stugorna blir bra att vara i året runt och då satsar de på pool för att de jobbar i sommarstugan. Sedan bygger man pool till barnbarnen också.

Robert Peregi tror att det kommer att hålla i sig även när resandet drar igång igen, även om det inte kommer att bli som nu.

– Äldre åker nog inte utomlands i samma utsträckning framöver heller, det kommer att komma nya pandemier, tror han.

Materialet är slut

Materialet i sig är också en stor utmaning. Leveranstiderna är långa och priserna på marknaden blir allt dyrare.

– Det är slutsålt överallt. Alla bygger. Förut ökade antalet som bygger med kanske några procentenheter per år, men utan att ha några siffror så känns det som att det har blivit dubbelt så mycket jobb för oss under pandemin, säger Robert Peregi.