– Nöden är mycket större. Många barnfamiljer och ensamstående har det tufft att få ekonomin att gå ihop, säger diakonichef Camilla Persson.
På Svenska kyrkans daghärbärge Kryckan har personalen fullt upp med att förbereda veckans luncher i köket. Här kan människor i hemlöshet, missbruk eller annan utsatthet få mat och ta en dusch.
Hit kommer även besökare som har boende men behöver hjälp med mat, kläder eller behov av social kontakt.
Diakonichef Carina Persson möter Haningebor som har det tufft ekonomiskt.
Anna Ludvigsson
Fler har inte sökt hjälp hos dem efter en vräkning. Däremot arbetar de för att förebygga att människor ska hamna där, genom att stötta i kontakten med både kommunen, bostadsbolag och andra myndigheter.
Varje vecka hör folk av sig som inte kan betala räkningar, hyran eller mat.
– Möter vi folk som är skuldsatta är vi alltid noggranna med att hyran måste betalas först. Så kan de komma till Kryckan och få med sig en macka eller soppa. Eller en limpa till familjen, och lägga pengarna på hyran i stället, säger Camilla Persson.
På Kryckan i Handen märks det att många Haningebor har det tufft ekonomiskt.
Anna Ludvigsson
Stort stigma
Hyresvärdarna är hårda med att man inte får missa sina hyresinbetalningar, menar diakoniassistent Carina Faiznejad.
– Många prioriterar bort mat och kläder för att ha kvar sin bostad. Matpriserna måste ner. Och när man tittar på hyrespriserna – måste det kosta 10 000 kronor för en etta? Människor kommer inte ikapp, säger hon.
"Många som hamnar i den här situationen är rädda för myndigheter, eller förstår inte vad de behöver göra. Men vi för inga journaler och upplevs därmed som ofarliga. Vårt mål är lyfta människor till ett egenvärde och vi kan hjälpa på vägen", säger diakonichef Camilla Persson (t.h), här tillsammans med diakoniassist Carina Faiznejad.
Anna Ludvigsson
Härbärget delar ut mat och kläder till tusentals människor varje år. Calle Haglund, diakoniassistent, hackar purjolök till dagens soppa. Han ser att fler som kommer till dem är oroliga.
– Det är ett sådant stigma för många att ta sig hit, så många kanske inte ens vågar. De som tar sig över tröskeln gråter ofta. Det finns nog ett stort mörkertal där.
Kryckan har drygt 350 besök per vecka under de fyra dagar de har öppet. Tony Månsson, Calle Haglund, Carina Faiznejad, Carina Persson och övrig personal samt ideella medarbetare möter hundratals människor varje vecka som har svårt att få ekonomin att gå ihop.
Anna Ludvigsson