Haninge är bland de tre kommuner i landet där vräkningarna ökar mest. I fjol ökade vräkningarna här med 86 procent och 52 hushåll blev av med sin bostad, visar statistik från Kronofogden.
Den vanligaste orsaken är att fler helt enkelt inte kan betala hyran.
– Vi ser att några tuffa ekonomiska år ute i samhället har lett till att skuldsättningen hos Kronofogden ökar kraftigt. Som en följd av det ser vi också att antalet vräkningar fortsätter att öka, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, i ett uttalande.
Arbetar vräkningsförebyggande
Flest vräkningar i Haninge – 14 stycken – verkställdes förra året av Victoriahem. Bolaget ser att omvärldsläget med skenande kostnader påverkar boendes privatekonomi, och den vanligaste orsaken till vräkningarna är obetalda hyror.
"Det sista vi vill är att vräka någon. Vi arbetar för att våra lägenheter skall vara bebodda, inte stå tomma", skriver områdeschef Alexander Svanberg i ett mejl till Mitt i.
De arbetar förebyggande tillsammans med kommunen för att fånga upp hyresgäster tidigt.
Alexander Svanberg är områdeschef på Victoriahem.
Victoriahem
"I bästa fall hör hyresgästen av sig själv där vi kan diskutera möjligheterna framåt, men ibland behöver vi även vara kontaktsökande för att se om det finns någon möjlighet att hitta en lösning tillsammans."
Hos kommunala Haninge bostäder berodde samtliga åtta vräkningar i fjol på obetalda hyror. De har inte sett någon dramatisk ökning och arbetar med tidiga insatser.
– Vi hjälper till med en avbetalningsplan upp till tre månader för att ge hyresgästen chans att komma ikapp, därför är det viktigt att komma åt det tidigt. Det är svårt nog att betala en utebliven hyra på tre månader men blir det fler så blir det väldigt tufft, säger vd Anders Gillberg.
Om det är barn inblandade så kopplas socialtjänsten in direkt.
– Vi försöker aktivt hjälpa till så gott det går, säger han.
Socialtjänsten informeras
Socialtjänsten i Haninge får information via inkassobolag när hyresskulder uppstår, och igen från Kronofogden om det blir aktuellt med en vräkning.
– Det är markant fler ansökningar om avhysningar än det varit tidigare, säger Tuva Andersson, enhetschef för individ- och familjeomsorg.
De skickar ut brev till människor som riskerar att bli vräkta. Om det rör sig om familjer med minderåriga barn eller äldre över 65 år arbetar de även uppsökande.
Blir det aktuellt med vräkning hjälper de till med en kontrollerad avflyttning.
– Vårt uppdrag är att ingen ska stå på gatan. Då kan det vara allt från att stötta hur man söker bostad på andrahandsmarknaden och i värsta fall erbjuder vi akuta lösningar i form av vandrarhem, säger Tuva Andersson.
Hon upplever dock att de oftast blir kontaktade i tid eller att människor löser bostad på egen hand.