"Är det rimligt att bli utsatt för hot och våld när man markerar mot tjuvåkare i SL-trafiken"?

Den frågan från oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) väckte debatt under tisdagens regionfullmäktige.

Hamnade på akuten

Tamsons berättade om ett mail från en kvinna från Ukraina, som efter ett konsertbesök i norra Stockholm hade blivit misshandlad för att hon sagt ifrån mot en plankare som följde efter henne genom pendeltågsspärren.

Hennes kväll slutade på Södersjukhusets akutmottagning.

Kristoffer Tamsons (M) tycker att samhället behöver markera tydligare mot dem som tränger sig igenom spärrarna och att alla ska känna sig trygga att säga ifrån.

Kristoffer Tamsons (M) tycker att samhället behöver markera tydligare mot dem som tränger sig igenom spärrarna och att alla ska känna sig trygga att säga ifrån.

Ingrid Johansson

– Det har blivit värre. Tjuvåkare med våldskapital upplever att det är deras tid. Men den starkes rätt ska inte få råda. Vi måste kunna enas om att kvinnan gjorde rätt. Såhär vill vi att fler ska agera, sa Kristoffer Tamsons.

Otryggt att säga ifrån

Flera på den borgerliga sidan höll med om att problemet har vuxit. Christer Mattson (M) berättade att han tidigare brukade säga ifrån, men att det numera känns för otryggt.

– Jag är en stor man, men jag är inte lika modig längre, sa Christer Mattson (M).

– Jag är en stor man, men jag är inte lika modig längre, sa Christer Mattson (M).

Pressbild

Risken är att de laglydiga avstår från att åka kollektivt, menade Mattson och efterlyste fler ordningsvakter, mer kameraövervakning och mer personal i biljetthallarna.

Personabrist problemet

Detta väckte invändningar från flera ledamöter till vänster, som ansåg att det var personalnedskärningar under det tidigare M-styret som har orsakat otryggheten.

– Jag var tidigare konduktör på Tvärbanan där jag kontrollerade att alla betalade. Men under Kristoffer Tamsons blev jag av med jobbet, sa Bawer Kevir (S).

Lina El Yafi (V) ansåg att billigare kollektivtrafik skulle leda till minskade hot och ökad trygghet, eftersom färre då skulle behöva planka.

– Inget våld kan naturligtvis accepteras, men den kollektivtrafiken är en spegel av hur klassamhället ser ut, sa hon.

Kristoffer Tamsons svarade att han ansåg istället att det var en fråga om moral, och att den som säger ifrån mot fuskåkare alltid gör rätt. Plankningen hänger ofta samman med annan kriminalitet, vilket gör det extra viktigt att samhället markerar, menade han.

Trafikregionrådet Anton Fendert höll med om att det som kvinnan utsatts för var oacceptabelt.

– Men det ska inte behöva vara ett personligt ansvar att säga till. Det ska finnas mer personal som kan sköta de kontrollerna, sa Fendert.