Eftermiddagen den 15 januari avlossade två elever en raket på buss 26M som var full med elever på väg från Tattby mot Tippen.

En Tiktok-utmaning misstänks ligga bakom händelsen. Varken SL eller bussopperatören VR gjorde någon anmälan till polisen eller Nacka kommun. I stället var det Nacka kommun som via videoklipp i sociala medier fick vetskap om händelsen och informerade SL.

– Ingen hörde av sig. Busschauffören har inte ens anmält händelsen. Då är det något som brister. Det är ju en buss där det i huvudsak åker elever som går i våra skolor och då behöver SL informera oss och sätta in åtgärder för att det ska vara tryggt i kollektivtrafiken. Hade jag suttit på bussen hade jag varit livrädd, har Nackas kommunalråd Filip Wiljander (M) sagt tidigare.

Mitt i har sedan kunnat avslöja att minst åtta fyrverkerier har briserat på bussar eller tåg mellan Tattby och Fisksätra sedan 2021. 

I flera fall har varken SL eller bussoperatören VR anmält händelserna till polisen eller Nacka kommun.

Kräver polisanmälan

Anton Fendert reagerar på uppgifterna.

”Det är väldigt allvarligt att en polisanmälan inte har gjorts i tidigare fall och är något som bussoperatören ansvarar för att göra. Jag har därför uppdragit åt Trafikförvaltningen att kalla bussoperatören till ett möte för att säkerställa att rutiner kring polisanmälan följs framöver. Vi har en oacceptabel situation med upprepade incidenter och alla inblandade aktörer behöver göra sin del i att säkra tryggheten för både resenärer och medarbetare”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

VR Sveriges kommunikationschef Christer Ekelund håller med.

– Den här typen av händelser ska polisanmälas – det är självklart. Det är farligt både för resenärer och vår personal. Det är också helt rätt att det vi som trafikutövare som ska göra polisanmälan. Där har vi ingen annan uppfattning.

Föraren märkte inte raketen

Enligt VR märkte inte föraren att raketen avfyrades.

– Vi uppmärksammades via media att det cirkulerade ett videoklipp på raketskjutningen. Då kollade jag runt och vi hade inte fått in någon anmälan om ett sådant ärende. Vi hade först svårt att bedöma om det hade skett på vår buss eller inte, säger Christer Ekelund.

VR tog då in föraren för samtal.

– Föraren hade känt en krutlukt i bussen men inte märkt något som hen tyckte fanns anledning att rapportera. Det är otroligt stökigt på de här bussarna och föraren sitter längst fram bakom en vägg. Det är inte ovanligt att man smäller smällare utanför bussen. Vi vet inte varför det här inte uppmärksammades men kan konstatera att det inte har gjorts.

Gör ni något annorlunda efter händelsen?

– Vi har påmint våra förare om att vara mer uppmärksamma på händelser i bussen av liknande karaktär. Men det är väldigt tuffa förhållanden för vår personal att köra de här bussarna.