Mira Fredheim, 11, och Alva Cornejo Morris, 11, har avslutat skoldagen på Saltsjöbadens samskola och väntar på bussen vid Tattby station. Klockan är strax efter halv tre den 22 januari. En vecka har passerat sedan elever sköt raketer vid stationen och på bussen som var fullsatt med skolkamrater på väg mot Tippen.

– Det är inte kul att det händer där det är så många barn, säger Mira Fredheim.

”Inte kul att det händer där det är så många barn”, säger eleven Mira Fredheim som väntar på bussen vid Tattby station med Alva Cornejo Morris.

”Inte kul att det händer där det är så många barn”, säger eleven Mira Fredheim som väntar på bussen vid Tattby station med Alva Cornejo Morris.

Johan Kristensen

Hon och Alva Cornejo Morris var inte själva med på bussen men har ändå skakats om av händelsen.

Vid hållplatsen står också två män i röda jackor. De är trygghetsvärdar åt SL. En vecka efter raketskjutningen är de för första gången sedan i höstas tillbaka i Tattby.

– Vi står här men märker vi att det blir tumult på bussarna så åker vi med, säger en av dem.

Flera elever uppskattar trygghetsvärdarnas närvaro.

– Det brukar vara mycket folk här som knuffas och håller på. Det har blivit bättre, säger Mira Fredheim.

”Hade varit livrädd”

Nackas kommuanlråd Filip Wiljander (M) tycker att SL borde ta händelsen på större allvar.

Nackas kommuanlråd Filip Wiljander (M) tycker att SL borde ta händelsen på större allvar.

Liza Simonsson

Trots att raketen avlossades på en av SL:s bussar fick Nacka kommun informationen via videoklipp som spreds i sociala medier – inte från SL.

– Ingen hörde av sig. Busschauffören har inte ens anmält händelsen. Då är det något som brister. Det är ju en buss där det i huvudsak åker elever som går i våra skolor och då behöver SL informera oss och sätta in åtgärder för att det ska vara tryggt i kollektivtrafiken. Hade jag suttit på bussen hade jag varit livrädd, säger Filip Wiljander.

SL medger att Nacka kommun uppmärksammade stöket snabbare den här gången.

Under hösten var det trångt och turbulent på bussarna mellan Tattby och Fisksätra. SL satte då in trygghetsvärdar och Samskolan justerade schemat så att alla elever inte slutar samtidigt.

Innan höstterminen var över ansåg SL att situationen var lugn och drog tillbaka trygghetsvärdarna.

Tiktok-utmaning

Jan Landström, biträdande säkerhetschef i Nacka kommun, betonar att raketskjutningen förra måndagen bottnade i något annat.

– Det här är en Tiktok-­utmaning där två grabbar uppmanades smälla raketer inomhus. Vi såg på filmen att alla runt omkring hejade på. Filmen började ju innan raketen fyrades av. De som hejar på är också medskyldiga.

Efter händelsen var kommunvakter på plats i Tattby. SL:s trygghetsvärdar dök upp först förra måndagen och var kvar till onsdagen.

– Det är inte långsiktigt hållbart. Det är SL som ska se till att det är tryggt på bussarna. Ska vi börja köra bussarna också? säger Filip Wiljander (M). 

I förrförra veckan hade Nacka kommun ett möte med SL och VR som kör bussarna.

– Vi har sett till att vi nu har bra rutiner. Våra kommunvakter och SL:s trygghetsvärdar ute på fältet har varandras telefonnummer och kan stämma av om de märker att det eskalerar, säger Jan Landström.

”Resurser efter behov”

”Vi är inte oroliga att något liknande ska hända på skolan”, säger Britta Wikman, Samskolans rektor.

”Vi är inte oroliga att något liknande ska hända på skolan”, säger Britta Wikman, Samskolans rektor.

Nacka kommun

Enligt Samskolans rektor Britta Wikman har skolan identifierat de två elever som sköt raketen på bussen och polisanmält händelsen.

– Vi har följt upp å det skarpaste med att prata med eleverna, vårdnadshavare, socialtjänst och polis.

Händelsen har även diskuterats i klassrummen.

Hon anser inte att det fanns anledning att stänga av de båda eleverna på grund av raketskjutningen.

– Om vi var oroliga att de skulle utsätta sig själva eller andra för fara på skolan hade vi reagerat på ett annat sätt. Nu blir det här ett polisärende.

Polisen utreder händelsen som framkallande av fara för annan och hantering av explosiva varor.

Började brinna på bussen

Förra veckans raketskjutningen visar sig inte vara en isolerad händelse.  Ytterligare sju fyrverkerier har avfyrats på bussar och tåg mellan Tattby och Fisksätra sedan 2021. Flera av fallen har SL varken anmält till polisen eller till Nacka kommun.

Mitt i har gått igenom samtliga 365 incidenter på bussar och tåg mellan Tattby och Fisksätra som har anmälts till SL:s trygghetscentral. Det handlar om allt från vapenrelaterade händelser och bränder till djur på spåren.

”De senaste fem åren har det varit två allvarliga incidenter i området”, skriver Torbjörn Granrot, presskommunikatör på SL.

Den ena är raketskjutningen på buss 26M i förra veckan. Den andra är en liknade händelse förra året.

”Vid 15-tiden den 10 mars 2023 tände elever tårtljusfyrverkeri inne i bussen från Tattby mot Fisksätra. En person släckte elden”, skriver Torbjörn Granrot, presskommunikatör på SL, i ett mejl till Mitt i.

Precis som vid den senaste raketskjutningen har SL varken informerat polisen eller Nacka kommun om händelsen.

– Jag har kollat med polisen om de har fått någon anmälan. Men varken vi eller polisen känner till något sådant ärende, säger Jan Landström.

SL: ”Polisanmäler inte händelser"

SL ser inget märkligt i det.

”SL:s trygghetscentral polisanmäler inte händelser. Vi kontaktar polis för samverkan eller om de behöver ingripa”, skriver Torbjörn Granrot.

Filip Wiljander upprörs av uppgifterna.

– Det är ju uppseendeväckande. Det är svårt för kommunen att agera om vi inte ens får reda på att det har hänt. Jag undrar varför händelsen inte har polisanmälts eller varför inte vi har blivit informerade. En fyrverkeri­tårta är ju ingen liten smällare direkt.

När Mitt i går igenom incidenterna de senaste fem åren visar det sig finnas ytterligare två bränder och fyra händelser där vapen har varit inblandade. Exakt vad som har hänt vill SL inte svara på.

”Trygghetscentralen har känsliga uppgifter som rör sjukdom, signalement och gripanden som omfattas av sekretess”, skriver Torbjörn Granrot.