Det var natten mot den 2 januari i år som rutan till trapphuset i Bagarmossen krossades och en granat kom inflygande. Hade någon kommit gående hade explosionen kunnat vara dödlig.

Fem års fängelse

Förra fredagen fastställde Svea hovrätt fängelsestraffet för den nu 19-årige man som enligt bevisningen kastade granaten in i trapphuset. Straffet blir fängelse i fem år för allmänfarlig ödeläggelse, samma som tingsrätten kom fram till i somras.

På delar av handgranaten och en tegelsten som kastades in fanns dna som enligt förundersökningen "extremt starkt" pekar mot 19-åringen från norra Stockholm. 19-åringen nekar dock och överklagade till hovrätten. Han kan inte förklara sitt dna på granaten, men hävdar att han aldrig varit i närheten av trapphuset.

Dna som pekar mot tonåringen hittades även på handgranatens sprint. Sprinten fann polisen utanför huset.

Dna som pekar mot tonåringen hittades även på handgranatens sprint. Sprinten fann polisen utanför huset.

Polisens förundersökning

Varnad för livsfara

Enligt åklagare och polis var 19-åringen antingen medlem i det så kallade Dalennätverket, eller på väg att bli. I domslutet står att åklagaren lagt fram bevis för att han innan dådet umgåtts med en annan man med kopplingar till det kriminella nätverket. Denne man blev i december varnad av polisen för att hans liv var i fara.

Åklagaren påpekade i rättegången att det finns bevis för att en man i övre tonåren skriven på den attackerade adressen i Bagarmossen deltagit i mordplanerna. I domen påpekar rätten att det därför fanns motiv "att vilja hota eller varna" på adressen där granaten kastades in.

Grannar i Bagarmossen har i polisförhör berättat om farhågor för att något skulle hända.

"Vi har förväntat oss det här. Jag låg bara och väntade", säger hon. 

Dömd för mordplaner

På adressen fanns dock inte tonåringen. Han satt häktad och dömdes i förra veckan till fängelse i sju år och tio månader för bland annat stämpling till mord och förberedelse till mord. Stämplingsfallet gällde mannen med koppling till Dalennätverket.

Polisen grep tonåringen efter att han lagt ner en pistol utanför en port i Märsta. I bevisningen finns också chattar och avlyssning.

Den dömde för mordplanerna har erkänt att han lagt en pistol utanför en port i Märsta. Enligt rätten går det dock inte att bevisa att den skulle användas i något planerat mord.

Den dömde för mordplanerna har erkänt att han lagt en pistol utanför en port i Märsta. Enligt rätten går det dock inte att bevisa att den skulle användas i något planerat mord.

Polisens förundersökning

Tonåringen nekar till mordplanerna. Han berättar att han av rädsla för egen säkerhet spelar med i de chattar åklagaren hänvisar till.

– Inte en chans att jag skulle skada en annan människa, sa han när han förhördes i rätten.

Döms för flera brott

Tingsrätten menar dock att det saknas stöd i utredningen för att han inte hade sådana avsikter. Rätten pekar på att tonåringen i chattar varit drivande i mordplaner.

Dock menar tingsrätten att det inte är bevisat att vapnet han hade i Märsta varit avsett för mannen med kopplingar till Dalennätverket. Han dömdes därför för stämpling till mord.

Tonåringen dömdes också för två fall av förberedelse till mord riktat mot personer i kriminellt nätverk i södra Stockholm.

Även här ligger konversationer till grund för domen, men i detta fall finner rätten att det finns bevis för att den dömde befattat sig med ett vapen som skulle användas vid skjutningen. Därför ska dessa fall räknas som förberedelse till mord enligt tingsrätten.