Folkökningen i Tyresö har trappats ner de senaste åren, men att befolkningen minskar har inte hänt på 43 år. En förklaring är att fler flyttade ut från Tyresö än till.

”Konjunkturen hade, med hög inflation och höga räntor, en stor påverkan på utvecklingen då det sannolikt bidrog till att många hushåll avvaktade att flytta eller inte kunde flytta förra året”, skriver kommunens statistiker Johanna Green i ett mejl.

Utflyttningen minskade men inte lika mycket som inflyttningen och färre flyttade också inom Tyresö.

”Allt detta har ju med varandra att göra då det krävs utflyttningar och omflyttningar för att nya Tyresöbor ska kunna flytta in”, enligt Johanna Green.

Fler förklaringar till dippen

Hon lyfter fler förklaringar till minskningen som att barnafödandet låg på en fortsatt låg nivå och att Skatteverket har ett uppdrag som lett till att fler registrerats som utvandrade.

”2023 var ett ovanligt år befolkningsmässigt. Vi har ingen anledning att tro att den negativa befolkningsutvecklingen kommer att bestå under någon längre tid, men det är lite svårt att veta exakt när det vänder”. 

Inte heller Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, tror att det kommer att hålla i sig.

– Vi är en attraktiv kommun som vi vet att människor vill bo i, som har bra kommunal service och har allt det som barnfamiljer efterfrågar.

Hon poängterar att trenden måste brytas.

– Något enstaka år kan vi leva med, men över tid behöver vi ha en tillväxt för att vara en välmående kommun som kan trygga välfärden.

Men dippen har, enligt henne, inte fått några stora konsekvenser i planeringen.

Vad behövs för att vända det uppåt igen?

– Vi kan se till så att bostadsbyggandet kommer i gång. Vi ser ett par byggstarter vilket är en förutsättning för att få i gång flyttkedjor.

Låg folkökning i Sverige

Året stack ut även på riksplanet.193 av landets 290 kommuner hade en folkminskning. Inte på över 20 år har det legat på samma låga nivå. Lika lång tid har gått sedan Sverige hade en så låg folkökning.

– Den kan förklaras av tre saker. Ett mindre barnafödande, ett lägre antal invandringar och ett högre antal utvandringar, säger Guadalupe Andersson, befolkningsstatistiker på SCB.