Fler poliser. Det kräver en enig politikerkår på Lidingö. Foto: Sacharias Källdén

Får inget löfte om Lidingöpoliser

En enad politisk front med samtliga nio partier i kommunstyrelsen säger nej till att underteckna samverkansöverenskommelsen med polisen. De kräver först ett tydligt löfte om områdespoliser inom två år.

  • Publicerad 12:15, 9 feb 2021

Beslutet om en ny samverkansöverenskommelse mellan polisen och staden skulle ha fattats på måndagens kommunstyrelse. En helt enig politikerkår från kommunstyrelsens nio partier beslutade dock att dra tillbaka ärendet.

Anledningen är att den överenskommelse som föreslås inte har något tydligt löfte om områdespoliser placerade på Lidingö.

"Lidingö stad vill att åtminstone några av områdespoliserna ska vara placerade på Lidingö inom den nya samverkansöverenskommelsens löptid, alltså inom två år", skriver M, LP, L, KD, S, C MP, V och SD i ett gemensamt pressmeddelande.

Samma krav

I höstas framförde samma konstellation – alla partier på Lidingö – i ett brev till Polisregion Stockholm samma krav. Då fick de beskedet att fler områdespoliser skulle rekryteras och att en del av dem skulle ha Lidingö som specifikt ansvarsområde.

Lidingös politiker: ”Ge oss fler poliser till ön”

Men i den föreslagna samverkansöverenskommelsen ser politikerna att det inte finns några garantier för specifika Lidingöpoliser.

– Vi vill ha polis med lokalkännedom och stor synlighet på ön. Det är bra att kommunstyrelsen gemensamt går tillbaka och betonar att vi vill se ett åtagande från polisen om lokala områdespoliser på ön, säger Patrik Buddgård (C), i en kommentar.

Dialog. Tobias Lövström, chef för Polisområde Norrmalm tror på fortsatt dialog. Men det saknas poliser i Stockholm. Foto: Sara Brynedal

Kan inte lova

Men polisen kommer inte att kunna lova dedikerade områdespoliser ett visst datum. Det säger Tobias Lövström, chef för Lokalpolisområde Norrmalm, där Lidingö ingår.

– Nej, inte i nuläget. Jag hade möte med kommunens politiker i går och välkomnar dialog. Min vision, målbild och vilja är att vi ska ha områdespoliser inom kort. Men det vore ohederligt av mig att lova en tidplan, säger han.

Polisbrist i Stockholm

Enligt Tobias Lövström blir poliserna fler i Sverige men i Stockholm är det polisbrist.

– Vi har tappat flera hundra poliser.

Hur stor är bristen i ditt område?

– Sett till uppdraget saknar jag en fjärdedel av de poliser i yttre tjänst som behövs.

Tobias Lövström svarar inte på frågan hur många poliser som som finns i polisområdet idag.

Hur påverkar Lidingöpolitikernas agerande ert arbete på ön?

– Inte alls. Vi kommer att bedriva samma arbete, förhoppningsvis ännu bättre.