Stockholm

Böckerna om de begåvade flickorna från Neapels slum knockade en hel värld på tiotalet. Deras starka – och inte alltid hälsosamma – vänskap berörde miljontals läsare.

2019 blev Elena Ferrantes hyllade bokkvartett en fyra timmar lång pjäs på Stadsteaterns scen i Årsta, ­eftersom lokalerna på Sergels torg renoverades. Redan då med Maja Rung som huvudkaraktören Lenú.

– Det är väldigt lyxigt att få gestalta en kvinnas hela liv och att få göra det igen är lite som en skatt för mig. Det är en så häftig och rik berättelse. Sedan är det kul att jag får med mig en ny väninna och tvingas till något nytt, säger hon.

Den nya väninnan är förstås Nina Zanjani, som nu spelar den andra huvudrollen, Lila.Till skillnad från Maja Rung, som älskade bokkvartetten, hade hon ingen relation till väninnorna.

Mångfacetterade roller

När hon väl tog del av berättelsen ändrade hon sig.

– Även om inte jag tillgör den generationen kan jag känna, herregud, jag hade ju en Lila när jag växte upp. Rollerna är väldigt mångfacetterade och utmanande – på ett roligt sätt. Det är jättesvårt och jättekul att försöka en gestalta en som är åtta, tio år på 40-talet hela vägen fram till 80-talet.

Förra gången det begav sig gick serien samtidigt på HBO. Det gav Maja Rung huvudbry.

– Jag tyckte persongalleriet i serien var på pricken och det förstärkte min oro över att kunna fånga publikens bild av Lenú, men jag upplevde så starkt att publiken var med oss och lyssnade så jag kunde släppa det ganska fort.

Nina Zanjani fyller i:

– Alla som ser föreställningen har sin egen Lila, en Lenú, eller en Nino. Man har så mycket egna erfarenheter, det är därför det blir så starkt.

Då behöver porträtten inte vara jättelika dem i boken.

Alla tycker dessutom så olika om huvudpersonerna, ­poängterar Maja Rung.

– Den ena säger: Åh, tänk att man skriver om två kvinnor som stöttar varandra genom livet och håller ihop. Medan andra bara: Är de ens vänner? De behandlar ju varandra som skit!

”Ett eget universum”

Nina Zanjani jämför vänskapen med ett passionerat kärleksförhållande där man varken kan leva med varandra eller utan. Hennes Lila är för smart för sitt eget bästa men också kärleksfull och lojal mot de svaga.

– Hon är som ett eget universum. Något som alla dras till, men ingen kan stanna för då brinner man upp.