Julfönstret. Anna Lantz med sina barn Emilia och Osvar på Klingstavägen i Danderyd vid det omtyckta julfönstret. Foto: Privat

Familjens julfönster sprider julstämning i Danderyd

I Klingsta samlas ett grannskap och hittar rätt stämning inför julen runt ett julfönster. "Man bara väntar på att fönstret ska öppna".

  • Publicerad 10:00, 4 dec 2021

Det är inte långt kvar till dopparedagen.

Och ett jultecken i Danderyd, så här i början på december, går att hitta på Klingstavägen. Här pyntar familjen Lantz ett litet julspel i ett av sina fönster som vetter ut mot vägen.

Den första advent invigde de julspelet, med ett 60-tal grannar över en kopp glögg.

– Det har varit väldigt många som är positiva till det här.

– Det är bra med traditioner och många tar med barnen på en promenad och tittar. Det märks verkligen att det uppskattas, säger Anna Lantz.

Årets tema i julfönstret är "Klingsta Ski lodge".

Över en liten skidby syns en skidlift med två snowboardåkare. I mitten åker tomten ned för ett berg i en släde. Framför en brasa värmer sig några snowboardåkare – bland annat.

Uppskattas av grannarna

Grannen Anita Wahlström och hennes man har bott i området i snart 50 år. Hon berättar att julfönstret har blivit en viktig tradition för många.

– Man bara väntar på att fönstret ska öppna när december närmar sig, säger hon.

Från deras eget fönster på andra sidan gatan ser de hur många stannar upp och tittar.

– Det är många som går förbi och tittar med sina barn. Det uppskattas verkligen och de gör så fint varje år, säger Anita Wahlström.

Köpt saker från Frankrike

Sedan 2015 har familjen Lantz pyntat i fönstret efter att de tog över traditionen från de som bodde här tidigare.

Anna Lantz berättar att familjen ser fram emot att pynta och komma på nya idéer till julspelet.

– Barnen är alltid med och tycker till. I år köpte vi några saker i Frankrike, där vi hälsade på några släktingar. Annars så återanvänder vi mycket av det som använts från tidigare år, och försöker hitta på nya teman, säger hon.

Jultecken

Har du något speciellt jultecken eller tradition så här innan jul? Skicka in och tipsa till tips@mitti.se eller skicka en bild till bild@mitti.se.

Skidby. Årets tema i julfönstret på Klingstavägen är "Klingsta Ski Lodge". Foto: Privat