Under samrådet, då olika berörda fick tycka till om detaljplanen, var de närmaste grannarna nästan genomgående kritiska till exploatering av grönområden eller påverkan på naturvärden. Remissinstanserna är dock i grunden positiva men menar att man behöver jobba vidare med vissa saker.

Staden vill se vägen mellan Olaus Magnus väg och Finn Malmgrens väg lite mer stadsliknande.

Staden vill se vägen mellan Olaus Magnus väg och Finn Malmgrens väg lite mer stadsliknande.

Varg arkitekter

Staden ska efter beslut vid stadsbyggnadsnämndens senaste möte därför titta vidare på frågor om exempelvis buller från biltrafiken och översvämningsrisken.

Planen: Nybyggen anpassas till 1930-talshus

Två hyreshus med 62 bostäder och butikslokal med möjlighet till "solig uteservering"

Det är i korta drag planen för platsen invid korsningen Sparrmansvägen/Olaus Magnus väg i Hammarbyhöjden.

Fastighetsbolaget Bergsundet skriver på sin hemsida att de siktar på byggstart hösten 2025. Men nu har allmänheten chans att tycka till om planerna som innebär två långsmala hyreshus med cirka 62 bostäder längs med Sparrmansvägen.

Kan få uteservering

Stockholms stad som varit med i planeringen och som sålt marken Hammarbyhöjden till företaget vill samtidigt utveckla Sparrmansvägen som stadsstråk. Gatan är för många i dag mest en kort stump mellan centralgatorna Olaus Magnus väg och Finn Malmgrens väg.

"Den nya bebyggelsens placering och utformning bidrar till att förtydliga stråket mellan Gullmarsplan och Hammarbyhöjdens centrum." skriver stadsbyggnadskontoret i förslaget till detaljplan.

Husen ligger på Sparrmansvägen, nära korsningen till Olaus Magnus väg. Nedanför i backen finns i dag radhus.

Husen ligger på Sparrmansvägen, nära korsningen till Olaus Magnus väg. Nedanför i backen finns i dag radhus.

Varg arkitekter

Planen för de två lamellhusen på varsin sida om Sparrmansvägen innehåller också butikslokaler. Vid en av dem kan det bli fråga "uteservering i soligt läge intill en befintlig talldunge."

Livsmiljö

Apropå talldungen intill uteserveringen i solen så kommer husen ta en del naturmark i anspråk. Delar av området är utpekade som "tallvärdetrakt" av länsstyrelsen vilket enligt stadsbyggnadskontoret innebär att livsmiljö för arter knutna till tall och barrskog kommer att minska. Samtidigt skriver man att den nya bebyggelsen bara kommer ha mindre effekt för spridningen av dessa arter.

Hänsyn till arkitektur

Eftersom Hammarbyhöjden pekas ut som en kulturhistorisk värdefull miljö har stadsbyggnadskontoret och Bergsundet arbetat fram ett förslag på två lamellhus som inte ska sticka ut hakan allt för mycket.

"Med sin skala och geometri inordnar de sig i Hammarbyhöjdens typologi med lamellbebyggelse från 1930- talet." skriver stadsbyggnadskontoret.

Inordnar sig i Hammarbyhöjdens typologi med lamellbebyggelse från 1930- talet."

2 700 bostäder

Allmänheten kan lämna synpunkter fram till den 23 oktober 2023.

Den 3 oktober klockan 17–19 är det öppet hus om planerna på Hammarbyskolan norra.

Bostäderna är del av ett större planprogram för Hammarbyhöjden–Björkhagen som klubbades 2016 och innehåller 2 700 nya bostäder med sikte fram till 2030.

Källa: Stockholms stad

Sparrmansvägen

Sparrmansvägen

Varg arkitekter

Planen: Nybyggen anpassas till 1930-talshus

Nya hus ska passa med Hammarbyhöjdens kulturhistoriska smalhus