När Mitt i besöker Gamla Enskede på fredagen några dagar efter att den första snön för vintern fallit, är trottoarerna hala och fulla med snö.

Sabine Rosenthal är en av alla dem som försöker ta sig fram i underlaget. Hon kom precis från Sandsborgs tunnelbana för att hälsa på sin dotter och sitt barnbarn i Enskede. Där hon bor i Handen är det redan skottat och enkelt att ta sig fram.

– Jag undrar varför det är så olika på olika ställen. Min dotter som bor här i närheten kom inte ut med barnvagnen och sin tvåmånaders bebis i går.

Dan Tilander har bott i Enskede sedan 2009 och upplevt många vintrar i området. Han tycker att snöröjningen i Enskede ofta faller mellan stolarna.

– Det känns som att Gamla Enskede är väldigt bortglömt varje år. Många vägar är snöfria på andra ställen nu, men här ligger stora snösjok kvar.

Han tycker att det brukar vara så här varje år.

– Det är katastrofdåligt varje vinter. Man får känslan av att de inte prioriterar Enskede, varför kommer de inte hit?

Mer snö än väntat i år

Orsaken till att det tagit sådan tid med snöröjningen är främst att det var ovanligt mycket snö som kom på en gång, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholms stad.

Vinter. För många var det i förra veckan svårt att ta sig fram i Gamla Enskede dit snöröjningen inte hunnit.

Vinter. För många var det i förra veckan svårt att ta sig fram i Gamla Enskede dit snöröjningen inte hunnit.

Emma Widebäck

– Vi fick denna gång inte ett vanligt snöfall. Beredskapen är anpassad för de flesta snöfall och vanligtvis brukar det gå bra, men nu kom det mycket snö på kort tid och vi har inte hunnit med.

I Stockholms stad finns en viss prioriteringsordning för snöröjning. Först prioriteras trafikleder, bussgator och högtrafikerade huvudgator.

Halt. De flesta gatorna i Gamla Enskede hade snöbeklädda trottoarer på fredagen. 

Halt. De flesta gatorna i Gamla Enskede hade snöbeklädda trottoarer på fredagen. 

Emma Widebäck

Gamla Enskede har många villagator, vilket är de gator som brukar prioriteras sist.

– De är även svårast att nå, ofta är de smala med ont om plats att lägga snövallar på och bilar i vägen.

Beklagar dålig snöröjning

Malinda Flodman beklagar att snöröjningen tagit sådan tid i år.

– Det är inte bra att det ser ut så här, så här länge ska man inte börja vänta. Sedan att det finns snöhögar är normalt, vi kan inte ta bort allt men det ska såklart inte ligga i vägen.