Dominanten inom travsport. Travkungen. En legendar. Ja, epiteten är många om Stig H Johansson, men så har han också en svårslagen meritlista från flera decennier som Sveriges ledande tränare och kusk.

Han har vunnit Elitloppet sex gånger, Svenskt Travderby sju gånger och Prix d'Amérique. Och vad sägs om 6 224 kusksegrar och 8 206 tränarsegrar? Olle Goop, tvåan på tränarlistan, slutade "bara" på 7 696 vinster.

Tävlat har Stig H dock inte gjort sedan 2005 och när 2023 slog över till 2024 valde han att inte förnya tränarlicensen.

– Jag var inte så sugen på att hålla i längre. Hästarna har ju tagit mig över hela världen, men nu är man ju lite åldrad och ska väl kunna hitta på något annat också, säger Stig H Johansson och nickar åt hustrun Karin.

Stig H Johansson och hustrun Karin i det härliga lantköket.

Stig H Johansson och hustrun Karin i det härliga lantköket.

Stefan Källstigen

Stora Alby gård är hemma

Vi träffas i parets hem sedan tidigt 1980-tal, Stora Alby gård i utkanten av Upplands Väsby. Utanför fönstret breder det nypåfyllda vinterlandskapet ut sig och en av de inackorderade hästarna skrittar förbi med sin ägare.

I det rymliga lantköket dukas kaffe och kaka fram.

– Här trivs vi bra, det är ett fantastiskt ställe. Perfekt läge mellan Arlanda och Solvalla, säger han.

När Stig H Johansson var som störst hade han 30 anställda och 150 hästar i träning. Nyligen lämnade en annan travtränare, Svante Båth, stallet på Stora Alby på grund av hälsoskäl.

– Där finns ett hundratal boxar. Men vi har en ny hyresgäst på ingång i april, berättar Karin.

På den 70 hektar stora gården finns nu ett 30-tal hästar inackorderade, både travhästar i träning och ridhästar.

Karin och Stig H Johansson på sin "drömmiga" gård: Stora Alby.

Karin och Stig H Johansson på sin "drömmiga" gård: Stora Alby.

Stefan Källstigen

Njuter sitt otium

Men i Stig H:s ägo finns blott travveteranen Victory Tilly – nu imponerande 29 år – och unghästen Elodie, som går i hagen nedanför gårdsallén.

Med en hink morötter lockar Karin fram dem till staketet.

– Så ja, här ska ni få, säger hon när Elodie ivrigt buffar på hinken.

Travkusken Stig H Johansson med ögonstenen Victor Tilly i hagen på Stora Alby gård utanför Upplands Väsby. Unghästen Elodie vill också smaka på morötterna.

Travkusken Stig H Johansson med ögonstenen Victor Tilly i hagen på Stora Alby gård utanför Upplands Väsby. Unghästen Elodie vill också smaka på morötterna.

Stefan Källstigen

Det var med just Victory Tilly som Stig H vann elitloppet år 2000 – ett stort ögonblick. Och han har bara gott att säga om pensionären.

– Den här hästen har inga fel. Förutom lite starr på ena ögat och lite svankrygg är han i otroligt fin form fortfarande, säger Stig H och klappar om sin ögonsten.

Inne i stallet hänger guldtäcket från Elitloppssegern och en stor bild på Stig H som frimärke.

– Jag har ett gäng frimärken som jag använder vid lite speciella leveranser, säger Karin och ler.

Det är inte alla som hamnar på ett frimärke – men det gjorde Stig H Johansson och Victory Tilly  efter segern i Elitloppet år 2000.

Det är inte alla som hamnar på ett frimärke – men det gjorde Stig H Johansson och Victory Tilly efter segern i Elitloppet år 2000.

Stefan Källstigen

Inhyrda travhästar

Runt hagarna löper en tusen meter rundbana, där de inhyrda travhästarna tränas för fullt. En av dem passerar i full fart.

– Det är en av B-tränarna som kör. En riktigt fin häst, säger Stig och nickar uppskattande.

Karin fyller i:

– Hästarna måste vara sunda och hållbara och tåla träning och tävlingar, annars kan de aldrig utvecklas eller behålla prestationsförmågan. De måste tåla den stress de utsätts för med resor, nya miljöer, nya banor, skötarbyten och nya rutiner.

Stig H Johansson i lilla stallet där flera travhästar står inackorderade.

Stig H Johansson i lilla stallet där flera travhästar står inackorderade.

Stefan Källstigen

Det är många som uppmärksammat Stig H genom åren. I början av februari blev han hyllad på Solvalla för sin långa karriär.

– Det var riktigt trevligt och stort att få uppleva det. Det har ju blivit mycket uppmärksamhet genom åren, så man är väl lite van, säger han och skrattar.

Vad sticker ut i din karriär?

– Jag har fått se många platser och haft många fina hästar. En seger som sticker ut är nog ändå Elitloppet med Victor Tilly. Och ekonomiskt har det ju också varit kul, även om alla vinster gått tillbaka till verksamheten på gården.

Och för att bli en bra travkusk är receptet enkelt, enligt Stig H.

– Fallenhet för yrket, hårt arbete och bra hästar.