Kännetecken. På en klippa högt upp på Kungshatt står det välkända landmärket kopparhatten. Foto: Claudio Britos

En timme på folktomma Kungshatt

I värmande solsken och snårig terräng gav sig Mitt i:s reporter och fotograf ut på upptäcktsfärd på Kungshatt. Vi möttes av magisk utsikt och väl tilltagen social distansering.

  • Publicerad 14:25, 17 sep 2021

Foto: Claudio Britos

Trivts sedan 1900-talet

Klockan 12.00. Björn Eriksson och hans familj har haft fritidshus på Kungshatt sedan 1999.

– Vi sprang på det av en slump och åren har gått. Vi är här så ofta det går med familj och saker att göra, säger han

Han trivs bra på Kungshatt och jobbar bland annat med markarbeten på ön. När han är ledig kopplar han gärna av utomhus.

– Naturen är det bästa, säger han.

Foto: Claudio Britos

Sevärdheter.

Klockan 11.30. Öns kanske mest kända kännetecken är den stora kopparhatten på ett av bergen. Dit är det snårig terräng, men skyltat för de som inte hittar.

Fler skyltar finns på ön och förutom hatten går det att leta sig fram till de byar som finns på ön. Byarna heter Kunghättan, Nya Kungshatt och Kungsborg.

På vägen dit går det även att hitta flera dammar som ska ha uppstått sedan det tagits lera därifrån till det tegelbruk som länge fanns på ön.

Foto: Claudio Britos

Legendariskt landmärke

Klockan 11.10. På ett berg mitt emot Sätra finns Kungshatts välkända och jättelika kopparhatt. Den syns tydligt för båttrafikanter och har många skrönor om sig.

En är att en jagad kung tappade hatten när han red mot vattnet för att fly från sina fiender. Både kungen och hästen ska ha kastat sig i Mälaren och klarat sig tack vare att de kunde simma. Men hatten blev kvar på ön.

På stången som håller upp hatten finns även en dikt om den.

Foto: Claudio Britos

Ensamt på ön.

Klockan 11.00. Mitt i:s utsända reporter och fotograf hade svårt att hitta folk under en timmes rundvandring på ön.

Trots att vi knackade på i flera hus var ingen hemma. Det fick bli mer miljöbeskrivning än citat i reportern Jonas Månssons anteckningsblock när vi till slut hittat fram till målet – den stora hatten som ligger mitt emot vattentornet i Sätra.

Ett år till val – Hur ska kommunikation och transport bli bättre på öarna?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...torsdag 21/10 16:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...onsdag 20/10 11:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...tisdag 19/10 12:07