Mitt i ställde frågor om den planerade skolan till kommunens högsta politiker, kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Finns det ingen bättre plats att bygga en skola på än rakt ovanpå Stockholmsåsen?

– Jag har på nära håll följt planeringen av nya skolor, förskolor och äldreboenden de senaste tio åren. Det finns ingen bättre plats än denna för att möte behoven av en ny skola i denna del av Väsby. Vi har byggt många nya bostäder i centrala Väsby och vi kommer att bygga ännu fler bostäder här. Det ökar ytterligare behovet av en skola på Smedsgärdet”

Är ni oroliga för att den byggs på av SGU klassad som sårbar mark?

– Smedsgärdsskolan är planerad på samma tomt där förra Smedsgärdsskolan låg innan den revs. Jag är förhoppningsfull vad det gäller möjligheterna att bygga en bra ny Smedsgärdsskola där. Jag är också tacksam för att länsstyrelsen prioriterade frågan högt och att de gav ett positivt besked. Jag tycker att det är bra att möjligheten att överklaga finns, det gör det möjligt att lyfta fram viktiga frågor och att få de ordentligt genomlysta.

Kan du garantera att grundvattnet inte blir förorenat under byggprocessen – och att vattenförsörjningen därmed äventyras för kommande generationer Väsbybor?

– Grundvattensåsen och hållbarhetsfrågor är viktigt för kommunen. Det är skälet till att vi har varit med om att bilda ett grundvattenråd, skälet till att vi har en nära dialog med Norrvatten i dessa frågor och skälet till att vi lyssnar noga på Länsstyrelsen vars uppgift är att bevaka riksintresset grundvatten.

– Kommunen har genomfört markundersökningar, fördjupande markundersökningar med utökad provtagning samt gjort en redovisning av dagvattenhantering. Efterbehandling av mark kommer att ske. Varken PFAS eller MTBE har påvisats i halter som kan innebära en oacceptabel risk för människors hälsa eller miljö. Förslaget har inte bedömts medföra påverkan på grundvattnet eller omgivningen i övrigt, som innebär fara för människors hälsa eller betydande olägenhet på annat sätt.

Kommunen hänvisar till en nästan 60 år gammal detaljplan, där en skola tillåts. Har den inte haft sitt bäst före-datum?

– Det tar cirka tre år att göra en detaljplan för att möjliggöra en skola. Att inte bygga en skola på en plats där det har stått en skola förut, där kommunen äger marken och där det finns en detaljplan som är i lagakraftträdd, ser jag som ett slöseri med Väsbybornas skattepengar. En helt ny plats skulle innebära att skolan försenas minst tre år enligt min bedömning.