Här hämtar färdjtänsttaxi ut sitt miljonte PCR-test att köra hem till någon som kan ha drabbats av covid-19.

– Vi startade i maj förra året, och har kört ut upp till 12 000 hemtester om dagen, säger Fredrik Wallén (KD), färdtjänstnämndens ordförande.

När pandemin drog igång förlorade de bolag som kör färdtjänst mer än hälften av de körningar som Region Stockholm upphandlat. Nu kör de hemtester istället.

– Så det här är en win-win-situation, säger han.

Att smittan fortsätter att spridas så att testerna behövs är förstås inget att fira, men dagen till ära var utlämningsstället i Sköndal pyntat med ballonger och förarna bjöds på bullar och frukt.

Ska hålla sig hemma

Asadulla Nemeti har kört ut tester sedan oktober och tycker att det är en bra satsning.

– De flesta är väldigt tacksamma när vi kommer. Men det händer också att ingen är hemma, trots att vi ringt innan. Om de har symtom ska de ju hålla sig hemma, säger han.

Själv insjuknade han i maj förra året, och trots det kände han sig lite orolig när han började köra ut testerna.

– Men vi har handskar och munskydd och lämnar alltid testerna på en papptallrik utanför dörren.

Packas i lådor

Det finns tre ställen där taxi hämtar tester för utkörning: Sollentunamässan, Bromma flygplats och så Sköndal. Inne i ett tält packas provtagningskit, handskar, påsar, och papptallrikar i plastbackar, och en strid ström av bilar kör förbi och tar sin back.

När chauffören sedan ska hämta de tagna proverna läggs de i plastbacken, med lock på, och körs till Karolinska universitetslaboratoriet. Det är de som ansvarar för att alla prover i regionen analyseras.

Till dags dato har det blivit 1 822 653 analyserade PCR-prover.

Få utvalda provtogs

Men starten var seg. I pandemins början skulle inte vem som helst provtas, utan bara när sjukvården konstaterat symtom.

Så småningom fick dock sjukvårdspersonal och viss omsorgspersonal provtas, och även personer med "samhällsviktiga funktioner".

Först i mitten av juni förra året blev det fritt fram för alla att testa sig mot covid-19. Den veckan analyserades 14 192 prover, varav 13,9 procent var positiva.

I början av september analyserades 24 069 prover, varav bara 1,2 procent var positiva. Men sedan kom andra vågen. I november var ett av fem tester positivt.

Fortsatt tryck

Första veckan i maj 2021 var all tim high vad gäller antalet tester: 68 490 analyser gjordes då, varav 11,8 procent visade på covid-19.

Enligt Fredrik Wallén finns det inget slutdatum för de gratis hemtesterna:

– Vi har avtal med Karolinska över sommaren, men det som sagts är att vi fortsätter så länge det behövs.