Nu har kommunen satt sitt schema för kulturaktiviteter fram till sommaren. Allt från stora framträdanden av artister till gratisaktiviteter planeras.

– I höstas kunde vi öppna upp igen och artisterna var gråtfärdiga av lycka över att de kunde träffa publik igen. Vi hoppas att vi inte behöver avboka, säger Lina Browall, kulturchef på Täby kommun.

En av aktiviteterna är cirkusfestivalen CirkusMania som anländer till kommunen. Tre olika grupper uppträder 12 till 20 februari.

– Det ingår i en stor festival i hela regionen. Man kan köpa fastivalpass, eller bara gå på enstaka aktiviteter. Vi kunde inte genomföra den förra året av förklarliga skäl, så det är kul att det blir av nu, säger hon.

Flera gratisaktiviteter

Flera av föreställningarna kostar en slant. Men för de som vill gå på gratisaktiviteter kommer det bland annat bjudas på eldshow och skridskoåkning på Täby torg på alla hjärtans dag i februari.

– Det är till för både äldre och yngre. Dagen avslutas med skridskodisko så alla som vill kan låna skridskor, säger Lina Browall.

Som vanligt kommer det bli nationaldagsfirande på Karby gård och midsommarfirande på Rönninge by. Den 23 april kan Täbybor även gå på vårmarknaden på Täby torg och handla allt från honung till design.

Ett annat nytt kulturinslag är Månadens konstnär.

– I entrén till huvudbiblioteket visar vi upp nya konstverk varje månad på väggen. Månadens konstnär är något alla kan kolla in, säger Lina Browall.

Några större namn som intar Tibble teater är Jonas Gardell och Joe Labero. Nytt för i år är också att söndagsmatinéer startar.

– Vi har tidigare haft matinéer på veckodagarna, men efter förfrågningar så ska vi även ha det på helgen, då fler kan gå. Vi hoppas kunna fortsätta med detta i höst.

Vaccinpass krävs

Om nya restriktioner klubbas från regeringen kan det bli ändringar i programmet.

– Vi tänker hela tiden på att folk ska vara trygga och när vi genomför evenemang så ser vi till att det är avstånd och alla måste uppvisa vaccinationsbevis om det är fler än 50 personer på plats, säger Lina Browall.