Händelsen chockade grannskapet på Alhagsvägen i Alby. Mitt i natten den 4 mars slog eldslågor ut från en lägenhet på femte våningen. Två kvinnor dog, varav den ena, en kvinna i 18-årsåldern, hoppade mot sin död för att undvika lågorna.

Polisen har från dag ett utrett händelsen som mord och mordbrand, vilket tyder på att de misstänker att den anlagts av någon. Men några detaljer har de inte velat gå in på.

Åklagaren: Fara att den misstänkta utsätts för våld

Men nu häktas alltså en person på sannolika skäl misstänkt för mord, mordförsök och grov mordbrand. Även nu är dock kammaråklagaren och förundersökningsledaren Kajsa Lindberg förtegen om detaljer.

– Jag har begärt att den misstänkta personens namn och övriga uppgifter ska omfattas av sekretess även vid häktningsförhandlingen och vid eventuellt häktningsbeslut. Anledningen är att det finns en fara för att den misstänkta eller någon närstående utsätts för våld eller lider annat allvarligt men om uppgiften röjs. I slutänden är det tingsrätten som bestämmer om sekretessen ska gälla eller inte, säger kammaråklagare Kajsa Lindberg.

Pappa sköts till döds i Tullinge

Dagen innan branden i Alby sköts en man ihjäl i sitt hem i Tullinge. Mannen var pappa till en person som bara timmar innan händelsen pekats ut som ansvarig för en skjutning mot en bostad i Uppsala tidigare i år.

Polisen har inte velat kommentera om det finns kopplingar mellan Tullingemordet och branden i Alby.

Polisen om Tullingemordet: Alla spelregler är raderade

De kriminellas moraliska kompass är helt satt ur spel efter mordet i Tullinge, tror kommunpolisen Martin Lazar. Mannen som sköts till döds var ostraffad – men pappa till en misstänkt gängkriminell. Nu tror Lazar att vi riskerar få se fler liknande fall framöver.

Tullinge

Sedan mordet i Tullinge där en ostraffad man sköts till döds i sitt hem i förra veckan har kommunpolisen Martin Lazar funderat en hel del kring de kriminellas moraliska kompass.

– Vad har hänt med den? Vi trodde att mordet på Adriana skulle vara en vändpunkt, och att kriminella nätverk och individer skulle hantera sina konflikter utan att oskyldiga drabbas. Men attans vad fel vi hade, säger han.

Polisen gick ut i media bara timmar innan mordet och namngav sonen till den mördade, som misstänks för ett mordförsök utanför Uppsala tidigare i år. Det är något de anhöriga har kritiserat, vilket också resulterat i en anmälan mot åklagaren som leder förundersökningen, rapporterar SVT.

Lazar: Kan bli allt vanligare

Att ge sig på en anhörig till en misstänkt kriminell tror Martin Lazar är något vi kommer att få se oftare framöver.

– Tyvärr har våldet blivit okontrollerat och det är det vi ser nu. Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer, men när någon har vågat ta första steget är vi oroliga för att alla spelregler har raderats.

Tidigare i veckan begärdes två tonåringar häktade på sannolika skäl misstänka för brottet.

Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer.

Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer inom den kriminella världen. Men nu har det satts ur spel, menar kommunpolisen Martin Lazar.

Tidigare har det varit tabu att ge sig på varandras familjer inom den kriminella världen. Men nu har det satts ur spel, menar kommunpolisen Martin Lazar.

Angie Gray

Polisen om Tullingemordet: Alla spelregler är raderade

Sonen till den mördade mannen misstänks för en annan skjutning ✔ Martin Lazar: "Det har varit tabu"

Två kvinnor döda efter brand i lägenhet

Två kvinnor har avlidit efter en kraftig brand i en lägenhet i Alby. Polisen misstänker mord och vädjar om tips från allmänheten.

– Det är synd det som har skett i ett område som jag annars upplever är lugnt, säger en boende i området.

Alby

Utanför flerfamiljshuset på Alhagsvägen i Alby har en minnesplats växt fram för de två kvinnor som miste livet efter en brand i en av lägenheterna. En av dem, en 18-årig kvinna, misstänks ha hoppat från lägenheten där branden startade på femte våningen.

Det var strax efter klockan 03 natten till lördag som larmet om en brand i Alby nådde räddningstjänsten. Men enligt vittnen på plats dröjde det innan brandkåren kom till adressen.

– Det var mitt i natten, men vi såg röken och elden från lägenheten. Och flera polisbilar, men det tog ett tag innan brandbilarna kom, säger en kvinna som besökte minnesplatsen under måndagen.

Söker vittnen

Tre andra personer befann sig i bostaden. De har fått sjukvård och har förhörts av polis.

En man som står och tittar ut över minnesplatsen säger till Mitt i att han brukade se den kvinna i 50-årsåldern som också miste livet i branden från sitt eget lägenhetsfönster.

– Hon kunde ta en promenad på innergården ibland. Det är synd det som har skett i ett område som jag annars upplever är lugnt. Det är många barnfamiljer här, säger han.

Polisen utreder händelsen som mord alternativt mordbrand. Under helgen har de dock inte kunnat genomföra en teknisk undersökning av lägenheten eftersom det har varit för varmt inne i den. Nu vädjar polisen till allmänheten att höra av sig med iakttagelser eller tips om branden.

Flera personer samlades under måndagen vid minnesplatsen som växt fram för de två kvinnorna som miste livet till följd av branden i Alby.

Flera personer samlades under måndagen vid minnesplatsen som växt fram för de två kvinnorna som miste livet till följd av branden i Alby.

Albin Tingstedt

Tipsa polisen

Via webben via ett formulär på polisens hemsida.

Via telefon på telefonnummer 114 14. Antingen via ett tipsformulär eller att man i talsvar anger "tips" för att komma vidare.

Källa: Polisen.se

Polisen larmades till Alby med anledning av en lägenhetsbrand.

Polisen larmades till Alby med anledning av en lägenhetsbrand.

Albin Tingstedt

Två kvinnor döda efter brand i lägenhet i helgen

Ytterligare tre skadade ✔ Polisen utreder mord – vädjar om tips