Tjejer snusar mer. Precis som trenden i länet snusar stadsdelens flickor i årskurs två på gymnasiet mer än förr. Foto: Karin Nilsson

En av tio tjejer i årskurs två på gymnasiet snusar

För två år sedan snusade inga tjejer i tvåan på gymnasiet. Men nu tar en av tio till prillan, enligt den senaste Stockholmsenkäten.

  • Publicerad 11:41, 30 okt 2020

I nya Stockholmsenkäten, där länsstyrelsen ställer frågor om bland annat tobak och droger till högstadie- och gymnasieelever, sticker snuset ut.

Enkäten visar att tio procent av tjejerna som går i tvåan på gymnasiet och bor i Hässelby-Vällingby snusar ofta eller ibland. För två år sedan var siffran noll.

Källa: Stockholmsenkäten 2020 Foto: Grafik

Trenden att fler flickor och unga kvinnor snusar mer syns i hela länet.

– Det som vi misstänker skulle kunna vara en förklaring är det tobaksfria snuset, det kallas tobaksfritt men det innehåller oftast nikotin, säger Malin Björke på länsstyrelsen.

Marknadsförs som fräscht

Hon menar att tobaksindustrin har varit duktig på att marknadsföra detta snus, som är vitt, som fräscht. Och det kan ha lockat just tjejer.

– Det marknadsförs nästan som en hälsoprodukt. Det finns i alla möjliga smaker, tropiska frukter till exempel, säger Malin Björke.

Tobaksfria snuset innehåller nikotin

Vanligt snus innehåller både tobak och nikotin.

Tobaksfritt snus innehåller ofta nikotin, som är det gift man blir beroende av.

Snus brukar också innehålla cirka 2 500 kemiska ämnen, till exempel bly, arsenik och nickel. Många av de ämnena är giftiga.

Att snusa ökar risken att få diabeter och skador i munnen och på tänderna.

Snus ökar också risken att dö i hjärtinfarkt eller stroke.

Sambandet mellan snusning och cancer är inte helt klarlagt. Några studier visar en ökad risk för enskilda cancerformer, som t. ex. cancer i matstrupe, magsäck och ändtarm.

Källa: UMO, Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Det tobaksfria snuset är inte heller reglerat. Det är till exempel inte förbjudet att sälja det till minderåriga. I Stockholms stad köper nästan hälften av tjejerna i andra ring sitt snus själva – en siffra som också har ökat de senaste åren.

Beror ökningen på att det saknas regler?

– Det var en teori som vi hade. Men där kan man jämföra cigaretter och snus och det var lika enkelt att köpa cigaretter, så det talar emot den slutsatsen, säger Malin Björke.

Resultaten i enkäten skiljer dock inte på ”vanligt snus” och det nya vita tobaksfria snuset.

Killarna snusar också mer

Snusandet bland killar i samma årskull har också ökat i Hässelby-Vällingby, men inte lika dramatiskt. 2018 snusade 13 procent av killarna, i år är andelen 16 procent.

Tio procent av stadsdelens pojkar som går i nian snusar, en ökning med fyra procentenheter jämfört med 2018. Samtidigt snusar bara en procent av flickorna i samma årskurs.

Källa: Stockholmsenkäten 2020 Foto: Grafik

Så många från Hässelby-Vällingby svarade

261 pojkar i årskurs nio svarade på frågan om de snusar dagligen eller ibland. Tio procent svarade ja.

294 flickor i årskurs nio svarade på samma fråga. En procent svarade ja.

I årskus 2 på gymnasiet svarade 176 pojkar. 16 procent svarade ja.

Av flickorna i samma årskurs svarade 171. Tio procent svarade ja.

Källa: Stockholmsenkäten 2020

Visa merVisa mindre