I nya Stockholmsenkäten, där länsstyrelsen ställer frågor om bland annat tobak och droger till högstadie- och gymnasieelever, sticker snuset ut.

Enkäten visar att tio procent av tjejerna som går i tvåan på gymnasiet och bor i Hässelby-Vällingby snusar ofta eller ibland. För två år sedan var siffran noll.

Trenden att fler flickor och unga kvinnor snusar mer syns i hela länet.

– Det som vi misstänker skulle kunna vara en förklaring är det tobaksfria snuset, det kallas tobaksfritt men det innehåller oftast nikotin, säger Malin Björke på länsstyrelsen.

Marknadsförs som fräscht

Hon menar att tobaksindustrin har varit duktig på att marknadsföra detta snus, som är vitt, som fräscht. Och det kan ha lockat just tjejer.

– Det marknadsförs nästan som en hälsoprodukt. Det finns i alla möjliga smaker, tropiska frukter till exempel, säger Malin Björke.

Det tobaksfria snuset är inte heller reglerat. Det är till exempel inte förbjudet att sälja det till minderåriga. I Stockholms stad köper nästan hälften av tjejerna i andra ring sitt snus själva – en siffra som också har ökat de senaste åren.

Beror ökningen på att det saknas regler?

– Det var en teori som vi hade. Men där kan man jämföra cigaretter och snus och det var lika enkelt att köpa cigaretter, så det talar emot den slutsatsen, säger Malin Björke.

Resultaten i enkäten skiljer dock inte på ”vanligt snus” och det nya vita tobaksfria snuset.

Killarna snusar också mer

Snusandet bland killar i samma årskull har också ökat i Hässelby-Vällingby, men inte lika dramatiskt. 2018 snusade 13 procent av killarna, i år är andelen 16 procent.

Tio procent av stadsdelens pojkar som går i nian snusar, en ökning med fyra procentenheter jämfört med 2018. Samtidigt snusar bara en procent av flickorna i samma årskurs.