Årstabon Emilie Roslund drev podden Singelrådet i sex år. En vecka efter beslutet att lägga ner den fick hon reda på att hon var gravid. Med en kille hon träffat på dejtingappen Tinder.

– Det sammanföll lägligt. Jag var inte längre singel. Dessutom gravid, så jag skulle uppenbarligen inte ha några roliga "ligga runt"-anekdoter att dela med mig av, säger Emilie Roslund.

Hon startade Singelrådet för att hon hade ett behov av att diskutera dejtingklimatet.

– Jag tappade gnistan, att dejta började kännas lite "mallat". Jag har varit på extremt många Tinder-dejter. Man ses och dricker öl, eller så ses man och gör något som den ena parten ändå skulle gjort. Typ går och köper en present till en guddotter.

Skulle avinstallera Tinder

Hon bestämde sig för att gå på en sista dejt och sedan avinstallera appen. Det var då hon träffade sin nuvarande partner.

– Jag gick in för att aktivt lära känna honom. Mitt beteende har annars varit att "testa lite", kanske prata med två-tre stycken samtidigt. Men det kändes varken rättvist mot mig eller dem, säger Emilie Roslund och kommer in på ett grundläggande tips för den som vill lyckas i dejtingdjungeln.

– Var tydlig med vad du vill. Och vet du inte vad du vill, försök att ta reda på det. Vissa använder dejtandet som tidsfördriv, andra vill bara ha bekräftelse. Allt är okej om man är öppen med det, säger hon.

– Det kan lätt bli missförstånd om man inte har en tydlig kommunikation. Om huruvida man är "exklusiv" eller träffar flera samtidigt, till exempel.

"Kanske fråga vad den andra lagade till middag i går och se vart samtalet tar vägen. Det är lätt att fastna i samtal om uppväxt och sysselsättning. Det är också intressant, men man vill ju veta vad personen tycker i olika frågor" säger Emilie som förslag på vad man kan prata om på en dejt.

"Kanske fråga vad den andra lagade till middag i går och se vart samtalet tar vägen. Det är lätt att fastna i samtal om uppväxt och sysselsättning. Det är också intressant, men man vill ju veta vad personen tycker i olika frågor" säger Emilie som förslag på vad man kan prata om på en dejt.

Johanna Wallén

Hur frågar man det på ett bra sätt?

– Jag brukade säga typ: "jag är en person som tycker att det är rörigt att dejta flera samtidigt, hur fungerar du?". Det blir lite avdramatiserat.

Enligt Emilie har etiketten kring hur man kommunicerar förändrats över tid.

– I dag är det vanligare att bli ghostad eller dumpad på konstiga sätt. Men det handlar ju också om vilken typ av personer man dras till. Och det kan man inte beskylla apparna för.

Att vara på många dejter utan att hitta rätt kan kännas frustrerande.

– Man kan fråga sig om man väljer rätt typ av personer att dejta. Det kan vara jobbigt, men att till exempel låta en kompis svajpa på ens Tinder kan ge nya infallsvinklar, säger Emilie Roslund.

En vanlig fråga som Emilie Roslund fick till sin podd var "hur vet man om någon är intresserad?". På den har hon ett rakt svar.

– Oftast behöver man inte ställa sig själv den frågan, om en person är intresserad så visar den det. I de flesta fall. Sen finns det ju ambivalenta och sådana med otrygg anknytning.