Lösa kablar hänger i träden och ligger längs marken över infarten. De går mellan husets elcentral och ett skåp med bygg-el som står vid en av Vattenfalls elstolpar. Så har det sett ut sedan sommaren 2024.
– Det är tillfällig el som förser huset med underhållsvärme till dess att det här är ordnat, säger Emilia Hjemgård, vid sitt fritidsboende i Stavsnäs.
Emilia Hjemgård visar anslutningspunkten som är ordnad på hennes tomt, där elen ska kopplas in.
Eva Tonström
Fem brandbilar jobbade med att släcka
Det var i februari 2023 som det värsta hände, fritidshuset som funnits i familjen i 30 år, brann ner. Branden upptäcktes av en granne som larmade brandkåren.
Brandorsaken blev aldrig klarlagd, men en teori är kortslutning i ett elskåp. Ingen befann sig i huset när det hände.
– Fem brandbilar jobbade med att släcka elden. När jag kom hit var bara skorstenen kvar, allt annat var borta, det var helt fruktansvärt. Jag har nog inte kommit över chocken ännu, säger hon.
Emilia Hjemgård är pensionär och änka sedan länge och använder normalt sett huset året runt när det är bra väder, men mest på sommaren. Genom försäkringsbolaget kunde hon bygga upp ett nytt hus på samma tomt, men när hon skulle be Vattenfall att återansluta hennes fastighet till elnätet tog det stopp.
Emilia Hjemgård med den tillfälliga kabeln som är dragen mellan hennes hus och bygg-elcentralen.
Eva Tonström
Åtta månader senare – ingen förklaring
Det är åtta månader sedan nu. Snart har hela vintern gått, konstaterar hon, och hon har fortfarande inte flyttat in i huset på grund av detta.
– Vattenfall säger bara att de gör så gott de kan, och att sånt här kan ta tid. Men ingen förklaring vad det är som dröjer.
Det som ska göras är att dra kablar från elstolpen på andra sidan vägen till anslutningspunkten vid tomtgräns, cirka 20 meter.
Vattenfall diskuterar inte kunder i media utan svarar generellt.
– Anslutningar kan ta väldigt olika lång tid och ett halvårs väntetid är tyvärr inte ovanligt. Vid bränder kan anslutande markkabel eller luftledning, eller annan elektrisk utrustning, skadas. Då behöver de ersättas med nya, säger Sofie Quant, kommunikationchef på Vattenfall eldistribution.
Vattenfall menar att det är stor efterfrågan på anslutningar till elnätet, vilka ibland kräver att elnätet förstärks, och förutom material behövs ofta tillstånd och avtal för att genomföra anslutningen. Långa ledtider hos leverantörer påverkar också genomförandetiden.
Emilia Hjemgård visar bygg-elskåpet som förser hennes nya hus med ström just nu. Bygg-elen har inneburit höga räkningar för henne under hösten.
Eva Tonström
Väntan på entreprenör inte giltigt skäl
Jerker Sidén, samordningsansvarig för anslutningsfrågor hos Energimarknadsinspektionen, som är tillsynsmyndighet för elmarknaden i Sverige, säger att regelverket kring det här är luddigt.
– Det står att fastighetsägare har rätt att få en anslutning ”inom skälig tid”. Men vilken tidsåtgång som ses som skälig är inte klarlagt. Frågan är: Vad är grunden till fördröjningen? Först när vi vet det kan vi göra en bedömning om det är en skälig tid eller inte.
En enkel anslutning bör ta några månader, menar han, medan större jobb som kanske kräver tillstånd hos markägare, hantering av överklaganden eller stärka upp elnätet, kan upp till ett år vara skäligt.
Men hög arbetsbelastning i företaget eller svårighet att hitta entreprenörer som ska utföra jobbet bör inte räknas in och godkännas som fördröjnig, menar han.
Dagen efter att Mitt i Värmdö bett om svar kring Emilias ärende, blev hon uppringd av Vattenfall och den här veckan påbörjades arbetet..
"Här, i luften, är min el" säger Emilia Hjemgård och visar den tillfälliga kabeln som är dragen mellan hennes hus och bygg-elcentralen.
Eva Tonström