Snabba och tysta. Det är två anledningar till att elsparkcyklar blivit vanligare att använda vid brott, tror Järfällas kommunpolis. Det är dock sällan hyrcykelföretagens cyklar som används. Foto: Pekka Pääkkö / Mikael Andersson

Elsparkcyklar allt vanligare flyktfordon vid brott

Att elsparkcyklar används som flyktfordon vid brott har blivit vanligare i Järfälla på senare tid. "De förekommer i allt fler sammanhang", säger kommunpolis Magnus Nilsson.

  • Publicerad 14:04, 15 aug 2022

Det är inte lika lätt för oss att hänga på.

– Vi ser att elsparkcyklar förekommer i allt fler sammanhang hos oss. Tidigare har det inte varit ovanligt att mopeder används, nu ser vi att de har bytts ut mot elsparkcyklar, säger Magnus Nilsson.

I Järfälla har man kunnat se att elfordonet används allt mer frekvent i kriminella miljöer.

– Det handlar om att de används vid narkotikaöverlåtelse men även vid grövre brott. Bland både äldre och yngre kriminella har det av olika anledningar klassats som ett bra fordon.

Tysta och snabba

Att de går fort, är tysta och lätta att bära med sig, är några av anledningarna till att cyklarna blivit allt vanligare tror Magnus Nilsson.

– Har man en narkotikaleverans från Viksjö till Jakobsberg kan du åka ljudlöst och upp till 70 kilometer i timmen med elsparkcykel, då kommer du långt.

Det är även lättare att virra sig bort från polisen på en elsparkcykel.

– Eftersom de kan köra på gång- och cykelvägar är det inte lika lätt för oss att hänga på.

Hur arbetar ni för att förhindra att brott sker med just elsparkcyklar?

– Det är något vi får ha i åtanke. Har vi ett riktat arbete mot våra grupperingar får vi vara medvetna om att de kan dra iväg på elsparkcyklar och se hur vi ska hantera det.

Sällan är det nya flyktfordonet dock uthyrningscyklar, utan elsparkcyklar som man införskaffat själv.

– Även om uthyrning skulle erbjudas i Järfälla skulle det inte användas eftersom du behöver registrera dig och koppla ett bankkort. Sådant vill man inte behöva göra om man ska sälja narkotika.