Nordiska mästerskapen i sportkörning blev en stor framgång för 14-åriga Sigtunatjejen Ella Thorén. Tillsammans med sin ponny Flash tog hon hem guldet vid tävlingen, som ägde rum i skånska Flyinge den 21–23 juli.

Sportkörning kan beskrivas som fälttävlan, men den genomförs med häst och vagn. I tävlingen ingår tre delmoment: dressyr, maraton och precision.

– Det här var första gången jag var med i NM. Självklart är jag väldigt glad att det gick så bra, säger Ella Thorén, som tävlar för Sigtunabygdens Ryttarförening.

Förra året vann hon SM i samma klass, så det var inte hennes första guld i större tävlingar.

Har tävlat i tre år

Ella Thorén bor i Sigtuna sedan fem år och började tävla i sportkörning för tre år sedan. Nu är hon 14 år och ser redan fram emot ungdoms-EM nästa år. Hennes mamma, Jana Thorén, är svensk seniormästare i sportkörning så Ella har alltid följt med sin mamma på träningar och tävling, ända sedan hon var liten.

– För mig kändes helt naturligt att börja med sporten. Jag tycker mycket om alla tre delmomenten. Måste jag plocka ut ett moment, så blir det nog dressyr. Men det är också där jag måste träna mest. För man måste vara så extremt noga, säger Ella Thorén.

Flash är viktig

Hon har haft ponnyn Flash i sex år. Han var den första som hon tävlade med och har följt henne fram till nu.

– Han är väldigt viktig för mig. Vi har väldigt nära kontakt, berättar hon.

Ella Thorén med sin ponny Flash i tävlingsmomentet maraton under NM i sportkörning.

Ella Thorén med sin ponny Flash i tävlingsmomentet maraton under NM i sportkörning.

Karolina Swärdh

Nästa år fyller Ella 15 år och kommer då att tävla som junior. Nu har hon börjat träna med en häst som heter Kerno. Men hon kommer ändå att fortsätta med ponnyn Flash så länge det går, och de ska tillsammans tävla i ungdoms-EM nästa år.

Någon gång i framtiden kommer hon säkert att börja tävla med häst eftersom det går fortare. Men Flash tänker hon hålla fast vid ett bra tag till.